KO SU ZAPRAVO ANTIGLOBALISTI KOJI DANAS ŠETAJU PROTIV PRAJDA? MUP je i njima zabranio šetnju
Kordon policije, Foto: Printscreen/Instagram/Moj Beograd

DA LI ZNATE?

KO SU ZAPRAVO ANTIGLOBALISTI KOJI DANAS ŠETAJU PROTIV PRAJDA? MUP je i njima zabranio šetnju

Oni se, naime, zalažu za tradicionalne i hrišćanske vrednosti, te su u nekoliko navrata ogranizovali litije u Beogradu

Objavljeno: 14:46h

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika "Evroprajd 2022" kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji "antiglobalista" danas u Beogradu.

Iako je MUP Srbije zabranio šetnju u okviru Evroprajda 2022, organizatori su rekli da će uprkos tome šetati.

Međutim, pored članova LGBTQ zajednice koji planiraju da šetaju, na ulicama Beograda će se pojaviti i antiglobalisti, odnosno ljudi koji su protiv održavanja parade ponosa.

- Reci NE "Paradi ponosa" u Septembru 2022 god - glasi slogan antiglobalista u Srbiji.

- Uručeno mi je rešenje o zabrani litije najavljenoj za 17.09. Zabranjeno ili ne, neka bude kako Gospod kaže. U svakom slučaju cilj je postignut zvanično neće šetati! - napisao je na svom Tviter nalogu Ivica Božić, član antiglobalista u Srbiji.

Oni se, naime, zalažu za tradicionalne i hrišćanske vrednosti, te su u nekoliko navrata ogranizovali litije u Beogradu.

1 / 3 Foto: Serbia live printscreen

Ko su antiglobalisti?

Antiglobalistički pokret je termin koji se najčešće koristi da opiše i uopšti društvene grupe koje protestuju protiv globalnih trgovinskih sporazuma, negativnih efekata slobodne trgovine na siromašan svet, ugrožavanja životne sredine i međunarodnih vojnih intervencija, odnosno koji strahuju od negativnih posledica globalizacije.

Antiglobalističke grupe se bore za smanjenje moći i uticaja međunarodnih korporacija i organizacija kao što su Svetska banka, ekonomske i političke alijanse nacija i trgovački ugovori koji utiču na nacije, ljude i prirodno okruženje.

Mnogi aktivisti smatraju da je pojam "antiglobalizam" zapravo pogrešan i da je napravljen u svrhu stvaranja neprecizne i uproštene slike o pokretu. Kako kažu, pokret je u svojoj suštini samosvestan, internacionalistički, sa težnjom ka globalnom organizovanju.

Broj antiglobalističkih grupa je nesagledivo velik, ali uglavnom se mogu svesti na leve i desne, i radikalne i reformističke.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.