OVO ŽENSKO IME NOSE MNOGE SRPKINJE, A NIKO NE ZNA ZNAČENJE: U bukvalnom PREVODU znači "ZDRAVA"
ilustracija, Foto: Profimedia

ZNAČENJE IMENA

OVO ŽENSKO IME NOSE MNOGE SRPKINJE, A NIKO NE ZNA ZNAČENJE: U bukvalnom PREVODU znači "ZDRAVA"

Prema navodima, žensko ime Valentina potiče od latinske reči „valentinus“, a što se prevodi kao „zdrava“ ili „jaka“

Objavljeno:

Smatra se da je žensko ime Valentina, poteklo od imena sveca tj – Svetog Valentina, muškog svetitelja zaštitnika zaljubljenih parova, a koji se u brojnim zemljama, a pre svega katoličkim slavi kao „Dan zaljubljenih“ i obeležava se 14. februara.

Poreklo ženskog vlastitog imena Valentina

Iako se smatra da je tačno poreklo imena Valentina do danas ostalo nedovoljno poznato, i da pak osim činjenice koja je već i napomenuta, a to je da ime potiče od muškog vlastitog imena, a koje ima „najveću“ popularnost u Italiji, i koje glasi Valentin ili Valentino, postoje i neki podaci da je ovo ime u suštini poreklom iz latinskog jezika.

Prema navodima, žensko ime Valentina potiče od latinske reči „valentinus“, a što se prevodi kao „zdrava“ ili „jaka“.

U doba Starog Rima, ime Valentina tj takozvano „stablo porekla“ ovog imena bi moglo da se pak prikaže na sledeći način – Valens – Valentinus – Valentina (starorimski jezik tj drevni latinski).

Nešto kompleksnije objašnjenje porekla ovog ženskog ličnog imena, prožima njegove varijacije u brojnim svetskim jezicima, a „izgledalo bi“ slikovito prikazano ovako:

Beba, Dete
foto: Profimedia

Valens (latinski jezik) – Valentinus (latinski jezik) – Balendin (španski jezik ili pak baš preciznije takozvani i stari „baskijski“ jezik) – Bálint (mađarski jezik) – Folant (velška varijacija engleskog jezika) – Ualant (škotski jezik) – Valentijn (holandski jezik) – Valentín (španski jezik) – Valentín (slovački jezik) – Valentin (francuski i rumunski jezik) – Valentine (francuski jezik) – Valentyna (ukrajinska varijacija imena) – Walentyna (poljski jezik) – Valentine (engleski jezik) – Valentin (nemački; bugarski; norveški; danski; ruski; slovenački; češki; hrvatski; srpski, kao i makedonski jezik) – Valentina (latinski; kao i italijanski; slovenački; ruski; rumunski; španski; makedonski; hrvatski; srpski jezik).

Šta znači ime Valentina?

Sa druge strane, kada je u pitanju tačno značenje imena Valentina, postoje takođe velike i brojne nedoumice koji je „opis“ tj tumačenje tačnog prevoda najpouzdanije, ali se veruje da se ovo ime daje novorođenim devojčicama jer predstavlja onu koja je – „zdrava“; „srećna“ ili pak osobu koja je „moderna“; „temperamentna“; „sposobna“ ili „velikodušna i nesebična“.

Veruje se takođe, da vlastito žensko ime Valentina, može predstavljati i neku osobu koja je vrlo i veoma i „plemenita i pažljiva“; „prijateljski nastrojena prema svima“; „kreativna, osećajna, mila, nežna, dinamična“ ili pak osobu koja je „srećna, razdragana, radosna i uvek vesela i aktivna“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Valentina u zemljama regiona

U Srbiji se prema statističkim podacima iz 2016. i 2017. godine, ime Valentina na listi od stotinu najtraženijih imena za novorođene devojčice, nalazi obično u „gornjoj polovini“ pomenute liste, a prošle godine je bilo na 57. mestu;

U Hrvatskoj je popularnost imena Valentina, nešto manje izražena pa se tako ovo žensko lično ime u protekloj kalendarskoj godini, a prema dostupnim statističkim podacima nalazilo između 80. i 90. mesta na listi od sto najtraženijih imena za devojčice; međutim, nije na odmet naglasiti da su neke izvedenice pomenutog imena kakve su Tena, Nina, Tia ili Tina, „kotirane“ mnogo ili značajno bolje, i po pravilu se nalaze u „top 20“;

1 / 4 Foto: Profimedia

U Bosni i Hercegovini, lično ime Valentina se prema prikupljenim podacima iz proteklih zadnjih nekoliko godina, ne nalazi na listi od sto najtraženijih ženskih imena.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Valentina

Najpoznatiji nadimak od ženskog imena Valentina je svakako Tina ili Val, a neka imena koja su „izvedena“ od pomenutog ženskog ličnog imena su Valenka; Tinka; Valentinka; Valika; ali i ime Malina; Valerija; Adelina ili Valerina.

Poznate ličnosti i naselja sa vlastitim imenom Valentina

Valentina Ivanovna Matvijenko – ukrajinska političarka;

Valentina Savić – vizuelna umetnica i konceptualista;

Valentina Vladimirovna Tereškova – ruski kosmonaut i političarka; poznata kao prva žena koja je bila u svemiru;

Valentina Pavličić – srpska pozorišna, TV i filmska glumica; takođe je i pozorišni reditelj i žena koja je osnovala dečije pozorište „Čarapa“, u kome i sama aktivno glumi;

Valentina Stepanovna Grizodubova – ruska žena pilot; pukovnik u ruskoj „Crvenoj armiji“;

Valentina Gotovska – letonska atletičarka; disciplina skok u dalj;

Valentina Garsija – naselje u Meksiku (tačnije u saveznoj državi Koavila, u opštini Saltiljo), koje ima ukupno tri stanovnika (prema podacima iz 2010. godine);

Valentina – naselje u Meksiku (u opštini Kaborka, savezna država Sonora), koje prema podacima iz 2010. godine, ima ukupno jednog stanovnika;

Valentina Zenere – argentinska glumica; pevačica i fotomodel;

Valentina Vadimovna Popova – ruska dizačica tegova; olimpijska šampionka;

Valentina Popova – slovačka i sovjetska sportistkinja; profesionalna stonoteniserka;

Valentina Popova – atletičarka;

Valentina Moneta – italijanska pop i džez pevačica;

Valentina Milenković – srpska operska pevačica, sopran; prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta;

Valentina – naselje u Italiji koje se nalazi u regiji Veneto, i koje „broji“ ukupno 22 žitelja;

Valentina Obradović – srpska modna dizajnerka;

Valentina Lima Jarić – starija ćerka top modela Adrijane Lime, i srpskog košarkaša Marka Jarića;

Valentina Evgenievna Lisitsa – ukrajinska pijanistkinja.

Da li ste znali?

Kako je ime Valentina, poteklo prema pretpostavkama od svog muškog „parnjaka“ Valentin, u ovom delu teksta biće posvećeno nekoliko zanimljivih redova najpoznatijim muškim „zvezdama“ tj pripadnicima i predstavnicima imena ili prezimena Valentin/Valentino:

– jedan od najvećih živih kreatora današnjice i osnivač modne kuće i brenda „Valentino“, jeste italijanski modni-mogul Valentino Garavani;

– Valentino Rosi – najpoznatiji je svetski šampion u motociklizmu tj italijanski je vozač moto trka;

– Rudolf Valentino – poznati italijanski filmski glumac;

– muzička grupa „Valentino“ – pop-rok sastav iz Sarajeva, a koji je u vreme Jugoslavije osonovao gitarista Zijo rizvanbegović, i čiji je pavač bio Zijo Valentino.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/znacenjeimena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.