"BOG JE MOJ SUDIJA!" Ovo ime je staro VIŠE STOTINA GODINA, a i danas se daje dečacima u Srbiji
Beba, Foto: Profimedia

POREKLO

"BOG JE MOJ SUDIJA!" Ovo ime je staro VIŠE STOTINA GODINA, a i danas se daje dečacima u Srbiji

Ovo ime ulazi u istoriju u petom veku pre nove ere

Objavljeno:

Muško ime koje roditelji često biraju za svoje dečake definitivno je Danilo. Ovo ime staro i više stotina godina, ali njegova popularnost nije opada ni danas.

Pretpostavljeno značenje imena Danilo je "onaj koji je poslat od Boga kao sudija časni"; "onaj koji veruje u Božju pravdu"; "onaj koji je doneo radost danom svoga rođenja"; "svetlost dana"; "prorok"; "miljenik Božji"; "pravednik"; "pravedan".

Ovo ime ulazi u istoriju u petom veku pre nove ere i vezuje se za ime starozavetnog proroka Danila. Pretpostavlja se da ime Danilo dolazi iz starohebrejskog jezika i izgovara se kao "Daniel" - "Bog je moj sudija".

1 / 4 Foto: Profimedia

Na našem podneblju postoji pretpostavka da je ime Danilo poteklo od imenice "dan", te je davano dečima koji su rađani ili danju ili na neki važan dan, bitan datum u verskom ili bilo kom drugom smislu.

Pored toga što je ime Danilo popularno među hrišćanskim svetom, postoji i u muslimanskoj veri, i to u obliku Daniyal.

Prema statističkim podacima ime Danilo je u 2018. godini bilo među 100 najdavanijih imena u Republici Srbiji, gde je zauzelo 45. mesto.

Jedan od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih romanopisaca i esejista koji je nosio ovo ime je Danilo Kiš. Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, njegova dela prevedena su na sve velike svetske jezike.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.