KAKO DA OPROSTIMO SEBI I DRUGIMA? Vladika Grigorije objasnio kako da se OSLOBODIMO TERETA BESA (VIDEO)
Vladika Grigorije, Foto: Printscreen / Tviter / Vladika Grigorije

SAVETI

KAKO DA OPROSTIMO SEBI I DRUGIMA? Vladika Grigorije objasnio kako da se OSLOBODIMO TERETA BESA (VIDEO)

Njegove mudre reči dolaze do brojnih vernika putem interneta

Objavljeno:

Vladika Grigorije jedno je od retkih sveštenih lica koji se vernicima obraća putem društvenih mreža, tačnije - putem Tvitera, i na moderan način pristupa pravoslavnim verovanjima i običajima.

Njegove mudre reči dolaze do brojnih vernika putem interneta, a sada je rešio da otkrije ljudima kako da oproste i sebi, ali i svojim bližnjima i tako smanje teret koji donose ljutnja, bes i tuga.

- Svestan sam činjenice da je mnogo toga u životu teško #oprostiti, i to ne samo drugima nego i sebi. Neretko su za to potrebni nadljudski napori. Ponekad do oproštaja nikada ne dođe. Sve to mogu razumeti. Ipak jednu važnu istinu ne smemo smetnuti s uma – opraštanjem pre svega olakšavamo i pomažemo sebi time što se oslobađamo tereta jeda, ljutnje i ogorčenosti ili čak mržnje koju osećamo prema onima koji su nam učinili nažao.

A taj teret, kakvog li paradoksa, najviše šteti nama samima jer mi se pod njegovom težinom povijamo kao jasika na vetru, a ne oni koji su nam učinili neku nepravdu. Taj teret pre svega truje i razara naše biće unoseći u njega nemir. Zato #opraštanje nije (isključivo) izraz naše velikodušnosti, dobrote ili razumievanja za druge ljude – ono je pre bilo čega drugog čin kojim spasavamo sami sebe...- glasio je opis videa u kome je govorio o opraštanju.

On je otkrio da postoji razlika između oproštaja sebi zbog štete koju smo sami sebi naneli ili zbog jada koji smo naneli drugome.

- Oprostiti znači stvarno završiti s nečim i napraviti jedan novi početak i imati široko srce i za druge i za samog sebe - rekao je vladika Georgije u svom obraćanju i dodao da je Bog milostiv, te da i mi moramo biti milostivi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.