OVO MUŠKO IME NOSI OGROMAN BROJ SRBA, A NJEGOVO ZNAČENJE RETKO KO ZNA: U bukvalnom prevodu znači "LJUBAZAN"
Dečak, Foto: Profimedia

muška imena

OVO MUŠKO IME NOSI OGROMAN BROJ SRBA, A NJEGOVO ZNAČENJE RETKO KO ZNA: U bukvalnom prevodu znači "LJUBAZAN"

Postoji više tumačenja ovog imena

Objavljeno: 19:41h

Postoji više tumačenja ovog imena: Ime Srđan na našim prostorima je postojalo još pre navodne seobe naroda te je staroslavensko ime.

Po jednom tumačenju značenje je izvedeno od "srdačan", i označava nekog ko je ljubazan, a po drugom tumačenju je ime izvedeno od "srdit", što bi označavalo nekog ko se ljuti.

Po izvoru Julija Golnera u delu "Julije Gollner - Stari Slaveni" koja je napisana 1898. godine, značenje imena Srđan je objašnjeno kao neko ko "zna da plane ako treba" i da se naljuti.

Dečak, Beba
foto: Profimedia

Citat: "Pored svega toga ištu Slaveni kao pravi i pošteni ljudi i to od djece, da brane pravicu protiv krivice, da planu, ako treba, i gnevom protiv zlotvora ljudskoga. Zato je naći kod Slavena ovakovih imena: Sijeeignjev, Ognjena, Srđan, Ljutoviđ, Jaroslava, Jaromir, Srčanica,Grdimir, Grmislav, Strahinja, Strahomir, Tvrdislav, Tvrtko, Hudislav. Ova sva imena kazuju nam, da Slaven nije bio kukavica, nego da je i on znao usplamtiti pravednim gnjevom.

Stari su Slaveni na ime govorili svojim sinovima : „Ljubi, sine, mir, nu ne beži kao kukavica predsvojim neprijateljem, nego se ogledaj s njime, kad godj ustreba".

Drugo popularno tumačenje je da je Srđan varijanta imena Sergej. Ime vodi poreklo od rimskog prezimena Sergius, koje je etrurskog porekla i znači "iz plemena Sergiusa".

U istočnoj Evropi ime je postalo rasprostranjeno po monarhu Sergeju Radonješkom, svetitelju Ruske pravoslavne crkve. U Španiji ime poznato kao Sergio, u Rusiji kao Сергей, a u Srbiji često kao Srđan. Do sada su 4 Pape nosile ime Sergius.

(Espreso / znacene-imena.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.