"DEBELO SAM RAZOČARAN": Srbinu GRČKA policija napisala KAZNU, našao se u NEDOUMICI - šta ako je NE PLATI?! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

kazna za saobraćajni prekršaj

"DEBELO SAM RAZOČARAN": Srbinu GRČKA policija napisala KAZNU, našao se u NEDOUMICI - šta ako je NE PLATI?! (FOTO)

Grčka policija srpskom turisti napisala kaznu za parking

Objavljeno:

Na Fejsbuk stranici Grčka Info jedan srpski turista požalio se na neprijatnost koju je kao vozač doživeo u Grčkoj tokom letovanja.

Naime, on je podelio fotografiju kazne koju mu je napisala grčka policija zbog saobraćajnog prekršaja i pitao druge članove grupe da li su se našli u sličnoj situaciji:

"E pa drugovi Grci, ako je ovo kazna za parking, što mislim da jeste, onda sam DEBELO RAZOČARAN! Sto automobila ispred i iza mene, na istoj strani ulice, do duše sa grčkim tablicama, ali sam samo ja počastvovan. Nisam se nadao ovome od bratskog grčkog naroda, ali ako će ovo biti jedina neprijatnost, onda je ok. Pitanje, da li je neko imao slična iskustva i šta se desi ako ne platim?", napisao je izrevoltirani Srbin koji mora da plati kaznu u iznosu od 40 evra, a ako plati odmah onda je iznos 10 evra.

Kazna
Kaznafoto: Printscreen/Fb/Grčka info

Drugi članovi grupe Grčka Info svojim komentarima nadovezali su se na ovu objavu i podelili svoje iskustvo:

"Ako ne platiš ovaj moment možes kući, ali sledeći put ne možeš ući u Grčku, poslaće i na granici moraš platiti i to sa kamatom, da ne budeš razočaran. Živim u Grčkoj, imam auto sa grčkim tablicama, pa su mi pisali bezbroj puta kazne za parking";

"Nije opasno 10€ plati sad bolje nego duplo";

"Smanjio ti je i rok za plaćanje sa 10 dana na 5 dana, ako ne platiš tada, onda ćeš na granici imati problem, bolje plati sada 10 evra";

"Oprostili su ti veći deo kazne. To minimum.";

"Mislim da je sistem umrežen i da te sačeka kazna na granici svakako", glase neki od komentara.

Bilo kako bilo, niko sa sigurnošću nije naveo šta se dešava u ovakvim slučajevima i kako će se ne plaćanje kazne odraziti na vozača u Grčkoj.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić pojasnio je šta će se desiti u ovakvim situacijama i da li može da se napusti zemlja kada kazna nije plaćena.

- Elektronski se kazna beleži u bazi podataka koja je dostupna i carinicima na granici. Jer građanin koji napravi prekršaj u nekoj stranoj zemlji neće napustiti tu zemlju dok se kazna ne naplati - rekao je Vujanić.

U okviru Evropske unije postoji registovanje prekršioca saobraćajnih propisa i sve članice dostavljaju podatke jedna drugoj.

Grčka, Tablice, Parking
foto: Profimedia

Kazne u Grčkoj prilično visoke

Inače, u Grčkoj su kazne za saobraćajne prekršaje prilično visoke. Za vožnju pod uticajem alkohola može se dobiti kazna od čak 1.200 evra, naravno u zavisnosti koje vrednosti alkohola u krvi su izmerene. Prekoračenje brzine za 20 kilometara na čas košta 100 evra a prolazak kroz crveno naplaćuje se 700 evra.

Kazna od 350 evra se dobija za nevezivanje sigurnosnog pojasa. Za nepropisno parkiranje kazna iznosi od 40 do 80 evropskih novčanica. Korišćenje mobilnog u toku vožnje se kažnjava sa 100 evra. Najdrastičnije se kažnjava pušenje cigareta u vozilu ako se u njemu nalazi dete do 12 godina, tada se naplaćuje i do 1.500 evra i oduzima se vozačka dozvola.

Međutim, nisu samo Grci ti koji imaju visoke kazne. Tako u Crnoj Gori vožnja pod uticajem alkohola se kažnjava od 200 do 2.000 evra. Prekoračenje brzine do 150, a prolazak kroz crveno svetlo i do 350 evra. Kazna za nevezivanje sigurnosog pojasa iznosi od 40 do 100 evra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.