SRBI, HRVATI I CRNOGORCI MASOVNO DAJU 1 IME MUŠKOJ DECI! Kod sva 3 naroda NAJPOPULARNIJE, tek da vidite simboliku!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

SRBI, HRVATI I CRNOGORCI MASOVNO DAJU 1 IME MUŠKOJ DECI! Kod sva 3 naroda NAJPOPULARNIJE, tek da vidite simboliku!

U osnovi imena nalazi se grčki koren "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, „ono što je svetleće i što obasjava“

Objavljeno:

Ime je poreklom je iz zemlje Grčke, ali smatra se da je originalno postojalo najpre ili u grčkom ili latinskom jeziku, a odatle se prenelo u hrišćansku religiju i najpoznatiji je svakako Sveti apostol Luka, jedan od ukupno dvanaest apostola, koji je tvorac trećeg jevanđelja „po Luki“, a koji se i spominje u „Svetom pismu“ i u „Novom zavetu“.

Sveti apostol Luka je prema hrišćanskom verovanju bio lekar i iscelitelj po profesiji, pomagao je svim bolesnim i nemoćnim ljudima, ali u isto vreme propovedao hrišćansku veru sa apostolom Pavlom.

Prema predanjima, apostol Luka je pogubljen u svojoj 84-toj godini života, od strane bezbožnika ili takozvanih „idolopoklonika“ u gradu Teba, tako što su ga obesili o granu maslinovog drveta.

Veruje sa da ime Luka, odnosno neke njegove varijacije, imaju i veze sa ljudima koji žive u mestu ili pokrajini Lucania u Italiji, i koji se zovu Lukanci.

Neki autori smatraju da lično ime Luka može da potiče i od imenice „luka“ koja označava pristanište za brodove.

Značenja vlastitog muškog imena Luka

U osnovi lične imenice Luka, nalazi se grčki koren „luks“ što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, „ono što je svetleće i što obasjava“.

Smatra se takođe, da značenje imena Luka ima veze sa pomenutim Svecem Lukom Jevanđelistom, i da su sva muška deca rođena pod ovim ličnim imenom, predodređena da budu „nosioci svetlosti“ i da pomažu drugima, kao i da se bave svakojakim humanim poslovima ili da budu naklonjeni pravdi, miroljubivosti i poštenju.

Inače, najčešće muško ime koje daju roditelji u Beogradu i Zagrebu je Luka, a među deset omiljenih imena u oba grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dječaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama.

Prema podacima iz 2019 Luka je najpopularnije muško ime i u Crnoj Gori. U Zagrebu se, uz Luku, na vrhu popisa muških beba nalaze i druga hrišćanska imena kao što su David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Fran i Mihael, dok su kod Beograđana dominatnija imena koja su bila važan deo istorije.

Najčešće odabrana imena u Beogradu su Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata po tome što su ih nosili srpski vojskovođe i vladari, prenosi B92.

U Crnoj Gori su pet najpopularnijih muških imena prošle godine bila: Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.