MILADIN ISKLESAO VELIČANSTVENU SKULPTURU PATRIJARHA PAVLA: Trebalo mu je 2 meseca i KUBIK I PO GRAĐE! (FOTO)
Skulptura, Foto: RINA

SVAKA ČAST

MILADIN ISKLESAO VELIČANSTVENU SKULPTURU PATRIJARHA PAVLA: Trebalo mu je 2 meseca i KUBIK I PO GRAĐE! (FOTO)

Kako od debelog stabla napraviti skulpturu od koje zastaje dah Miladin je učio sam, korak po korak

Objavljeno: 12:36h

Samouki drvodelja iz zlatiborskog sela Šljivovica jedan je od onih koji je svoju ljubav i hebo pretočio u posao. Njegovih veštih ruku delo jeste simbol srpske planine, katrandžija sa mazgom koja već godinama krasi Kraljev trg. Isklesao je od drveta i Aleksu Šantića, kneževe Miloša Obrenovića i Krađorđa. Sada je iz njegove radionice izašlo još jedno remek delo vredno pažnje - velika skulptura Patrija Pavla.

- Ideja za ovakom sulturom krenula je slučajno, a pre svega iz poštovanja prema liku i delu našeg velikog patrijarha. Bilo mi je protrebno dva meseca da je isklešem, od lipovog drveta gde sam utrošio oko kubik ipo materijala. Lepio sam daske a onda obrađivao po njegovom liku. Sama skulptura je oko dva metra, veća je u odnosu na prirodnu veličinu. Ovo je već drugi primerak patrijarha Pavla koji sam isklesao, prvi je postaljen u jednoj od naših crkva - kazao je za RINU, Miladin Lekić iz zlatiborskog sela Šlivovica.

1 / 4 Foto: RINA

Kako od debelog stabla napraviti skulpturu od koje zastaje dah Miladin je učio sam, korak po korak. Na svom primeru je pokazao da je srećan samo onaj čovek kojiradi ono što voli. Bio je automehaničar, ali je odmalena voleo da crta i pravi oblike od drveta. Prvi svoj rad čuva i danas jer je bio prekretnica u njegovom životu.

"U početku nije bilo lako savladati sve tajne zanata. Dobijete stablo od dva metra i sad morate od njega napraviti neki oblik. Prvo radi motorna testera, kako bi se otklonio višak materijala, kad se dobiju određeni obrisi tad se počinje sa gletovanjem, a na kraju se postupak završava šmirglom. Najčešće se koriste orahovo i hrastovo drvo, jer su najpogodniji, a građu nabavljam u našim zlatiborskim šumama", priča drvodelja iz Šljivovice.

Svoj talenat sa puno ljubavi i pažnje, ovaj Zlatiborac prenosi i na dva sina koji su uz oca u radionici od malih nogu. Zajedno su napravili i nekoliko malih predmeta od drveta, pa ako je suditi po tome, još će se kvalitetnih i krupnih skulptura praviti u Šljivovici.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.