KAKO NAJBOLJE PRATI ŠKOLSKI RANAC? Evo kada koristiti deterdžent za sudove, a kada je veš mašina najbolje rešenje
Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

KAKO NAJBOLJE PRATI ŠKOLSKI RANAC? Evo kada koristiti deterdžent za sudove, a kada je veš mašina najbolje rešenje

U zavisnosti od materijala, većina najlonskih ili platnenih ranaca može u veš mašinu

Objavljeno:

Zavisno od materijala, većinu najlonskih ili platnenih ranaca možete prati u mašini za pranje veša, ako nemaju kožnati rub

Nemoguće je sprečiti da se torbe i ranci zaprljaju, no možete svaki dan ''sanirati štetu''. Čim dete dođe kući, iz torbe izvadite vlažnu odeću i eventualne ostatke hrane pa nežno očistite unutrašnjost blagim deterdžentom za suđe, posebno mrlje ako ih primetite.

Pre nego što ranac stavite na pranje, proverite nalepnicu o održavanju koja je verovatno u glavnom pretincu. Ako na njoj piše da se predmet ne smije kvasiti, upotrebite vlažnu krpu i malo nežnog sredstva za pranje suđa i izribajte prljava područja. Ako ranac nema nalepnicu, probno očistite manju površinu i unutrašnjost pre nego što ga celog operete.

Izvadite sve iz ranca. Stavite stvari u plastičnu vrećicu kako bi ostale zajedno dok se ranac pere. Očistite ili zamenite sve što je zaprljano da ne vraćate ništa prljavo u čist ranac. Pazite da operete svaki pretinac.

Ako u pukotinama ima mrvica i prašine, upotrebite ručni usisivač, a za prljavštinu koju je teško ukloniti koristite se čistom četkicom za make-up; ona će pomoći pri čišćenju, a neće oštetiti tkaninu.

Ako unutra postoji metalni okvir, izvadite ga. Ostavite sve džepove otkopčane. Isecite sve konce u blizini patentnih zatvarača kako se ne bi petljali tokom pranja.

Može li se ranac prati u veš mašini?

U zavisnosti od materijala, većina najlonskih ili platnenih ranaca može u veš mašinu. Ipak, ako imaju kožni rub, radije ih nemojte stavljati na pranje.

Ako postoje bilo kakve spoljašnje ili unutrašnje mrlje, mekom četkom ili četkicom za zube na njih nanesite malo deterdženta za suđe i pustite da odstoji oko 30 minuta.

Okrenite ranac naopako ili ga stavite u jastučnicu ili vrećicu za pranje rublja kako biste izbegli da se trake i patentni zatvarači uhvate u bubanj ili oštete zidove veš mašine.

Za sistemsko pranje upotrebite malu količinu deterdženta i perite na nežnom ciklusu hladne vode.

Ranac, Dečak, Dete, Škola, Učenik
foto: Profimedia

"Preporučujemo da torbe i ruksake sušite na vazduhu jer bi sušenje u veš mašini moglo oštetiti podstavu i izazvati pukotine na uglovima", kaže Kali Shager iz Land's Enda.

Ostavite sve patentne zatvarače otkopčane, a ranac obesite naopako.

Za ručno pranje potrebno je:

sredstvo za uklanjanje mrlja nežni deterdžent (najbolje bez mirisa, boja ili drugih kemikalija) meka četka za pranje ili stara četkica za zube krpa i/ili sunđer peškir.

Ako postoje mrlje, mekom četkicom ili četkicom za zube na njih nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Napunite lavor mlakom vodom (vruća voda može oštetiti boju). Dodajte malo deterdženta.

Ranac izvana izribajte mekom četkom ili krpom, posebno se fokusirajući na prljava područja i mrlje. Okrenite ga naopako i operite unutrašnjost.

Bacite prljavu vodu i lavor napunite hladnom vodom. Temeljno isperite i iscedite. Savijte ranac u debeli peškir da se upije višak vode, pa osušite na vazduhu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.