DECA OSNOVNE ŠKOLE U RADALJU NEMAJU USLOVE ZA RAD: U školi NEMA VODE, Espreso kontaktirao NADLEŽNE, alarmantno je!
Škola u Radalju bez vode, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

nedopustivo u 21. veku

DECA OSNOVNE ŠKOLE U RADALJU NEMAJU USLOVE ZA RAD: U školi NEMA VODE, Espreso kontaktirao NADLEŽNE, alarmantno je!

Kako bismo proverili tačnost naših informacija kontaktirali smo direktora škole Milana Markovića koji je za portal Espreso potvrdio da vode u školi nema

Objavljeno:

Meštanima na teritoriji opštine Mali Zvornik u selu Radalj, česme su već danima suve! Problem sa nestankom vode imali su i sredinom jula meseca i taman kada su pomislili da se sve rešilo stigle su nove nedaće.

Naime, kako smo saznali, u pitanju je kvar na vodovodnoj mreži koji radnici JKP „Drina“ Mali Zvornik već nekoliko dana ne mogu da pronađu i saniraju. Da stvar bude još crnja, u selu Radalj nalazi se Osnovna škola "Stevan Filipović" u kojoj su učenici od drugog dana škole bez vode.

Kako bismo proverili tačnost naših informacija kontaktirali smo direktora škole Milana Markovića koji je za portal Espreso potvrdio da vode u školi nema.

"Vode je bilo prvog septembra u toku dana, slabijeg pritiska ali je mogla da se koristi, u petak oko 10 sati ujutru je nestala tako da trenutno nemamo vodu. Koliko ja znam, u toku su radovi na otklanjanju kvara a mi imamo cisternu u kojoj je pijaća voda dok se kvar ne popravi", priča Marković za naš portal.

Osnovna škola 'Stevan Filipović'
Osnovna škola "Stevan Filipović"foto: Privatna arhiva

Na naše pitanje da li imaju u planu kako će se nastava odvijati ukoliko voda ne dođe u najkraćem mogućem roku, direktor škole nam je rekao da obustavu nastave i eventualni prelazak na "onlajn" nastavu nije u planu.

"Mi imamo osam razreda ali smo podeljeni u dve smene tako da nemamo puno dece u smeni. Zasad imamo cisternu koju pune i koja se koristi i tako će biti do daljeg", kazao je Marković.

Zatim smo kontaktirali predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića koji je u potpunosti upućen u novonastalu situaciju koja predstavlja problem stanovništvu kao i deci koja pohađaju Osnovnu školu "Stevan Filipović" u Radalju. Kako nam je objasnio, ukoliko se u toku dana ne reši problem vodosnabdevanja, biće preduzete nove mere.

Zoran Jevtić
Zoran Jevtićfoto: Pritnscreen/youtube/Opština Mali Zvornik

"Jutros sam imao sastanak sa direktorom Vodovoda, radnici su na terenu i pokušavali su i pokušavaju da otklone kvarove. Sastanak štaba će verovatno biti sutra u 8 sati ujutru ukoliko se danas ne reši problem sa kvarom", objašnjava Zoran Jevtić.

Kako je dodao, ovaj deo Radalja problematičan je već duže vreme, a predsednik opštine je i sam obišao meštane Radalja i radove na pronalasku kvara koji su u toku.

"Evidentno je da imamo problem, do škole dolazi voda ali nema pritiska i trenutno traže gubitke. Taj donji deo Radalja nam je problematičan već mesec dana.Ja sam lično svratio na jedno mesto jer su me stanovnici zvali i uverio se kakvo je stanje. Očekujem u toku dana da radnici reše problem, a cisternu smo poslali kod škole ali sam rekao da se pošalje još jedna", kaže naš sagovornik.

Mali Zvornik
foto: JKP Drina Mali Zvornik

Jevtić je objasnio da ukoliko se kvar ne sanira u toku dana, da će se obavezno preduzeti nove mere i obavestiti inspekcija koja će obići školu kako bi utvrdila da li deca nastavu mogu da pohađaju u takvim uslovima.

"Ukoliko se problem ne reši danas, kao što sam rekao, ujutru se saziva hitan sastanak štaba o čemu su već obavešteni i direktor škole i direktor Vodovoda. Ljiljana Radić iz Vodovoda me je obavestila da je u kontaktu sa Ministarstvom zdravlja u vezi problema sa nestankom vode u školi. Za sada smo privremeno rešili problem sa tim cisternama, ali ujutru ćemo se dogovoriti koje korake ćemo preuzeti dalje, dakle da se obavesti Ministartvo prosvete i Ministarstvo zdravlja kako bi poslali inspekciju da utvrdi da li deca imaju uslove da pohašaju školu", zaključio je on.

Radalj, Mali Zvornik
foto: Privatna arhiva

Na sajtu JKP „Drina“ Mali Zvornik postoje obaveštenja koja su objavljena 3. i 4. septembra da je u toku pretraga terena u cilju pronalaženja kvara.

"JKP „Drina“ Mali Zvornik obaveštava korisnike vodovoda u Radalju da je nastavljena pretraga terena u cilju pronalaženja kvara na cevovodu. Danas je pronađen i saniran jedan kvar u Zeljićima ali nije dao očekivane rezultate. Radovi su vršeni od 10 do 18 časova.

1 / 8 Foto: JKP Drina Mali Zvornik

Radovi će se izvoditi i narednih dana sve do otklanjanja kvara i normalizacije vodosnabdevanja", navodi se u saopštenju od 4. septembra.

Ovim povodom kontaktirali smo i Zvonka Cvijića direktora Vodovoda u JKP „Drina“ Mali Zvornik koji nam je rekao da se ekipe danima trude da pronađu i saniraju sporni kvar.

"Negde imamo kvar i ne možemo da otkrijemo gde se tačno nalazi. Ispod škole, nekih 10 metara imaju vode sa malo slabijim pritiskom ali gore nema. Mi smo radili i za vikend, pretražili smo celo područje Radalja jer smo mislili da je kvar tu ali smo saznali da je kvar negde prema Malom Zvorniku, još uvek ne znamo precizno. Veliko isticanje imamo negde, ako verujete išl smo od šahte do šahte i proveravali cevi, pričali smo i sa stanovništvom ali nema nekog napretka. Ovu zadnju sedmicu kao da je neko uzeo i isekao cev negde, neverovatno", kazao je Cvijić i dodao:

Mali Zvornik
foto: JKP Drina Mali Zvornik

"Mi smo poslali cisternu sa pijaćom koju ćemo menjati svakog dana u blizini škole. Poslaćemo još jednu cisternu koju može da koristi stanovništvo, takođe i vozimo vodu za one koji imaju bazene, pa svako kome treba može da se javi", zaključio je naš sagovornik.

Podsetimo, u julu ove godine Mesne zajednice Donje Naselje, Radalj, Donja Borina i u deo Brasine nisu imali vode više od dve nedelje o čemu je portal Espreso već pisao.

Tada je problem bio nizak vodostaj Drine koji se nakon kiše popravio, ali meštanima problem nije rešen dugoročno.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso / D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.