BRVNARA NA POPULARNOJ SRPSKOJ PLANINI 20.000 EVRA: Cene idu i do 400.000, izdvajamo vam NAJPOVOLJNIJE VIKENDICE!
Divčibare, Foto: RINA

SPAS OD GRADA

BRVNARA NA POPULARNOJ SRPSKOJ PLANINI 20.000 EVRA: Cene idu i do 400.000, izdvajamo vam NAJPOVOLJNIJE VIKENDICE!

Zbog karantina i višednevnog zatvranja, građani su se više odlučivali za kupovinu nego za iznajljivanje vikend-kuća, pa je shodno tome i veći izbor ponuda za prodaju na sajtovima za oglašavanje

Objavljeno:

Tokom pandemije koronavirusa naglo je povećana potražnja za vikendicama u Srbiji. Najatraktivnije su bile lokacije poput planina: Kopaonik, Zlatibor, Divčibare, Fruška gora, zatim Srebrno jezero, Vrnjačka banja, kao i vikendice oko Dunava ili Drine.

Međutim, sve se više okreću iznajmljivanju lokaliteta koji su u blizini gradova, npr. u okollini Beograda su naročito atraktivne lokacije: Grocka, Čortanovci ili Kosmaj, koji je postao prava oaza za ovakvu vrstu gradnje.

Zbog karantina i višednevnog zatvranja, građani su se više odlučivali za kupovinu nego za iznajljivanje vikend-kuća, pa je shodno tome i veći izbor ponuda za prodaju na sajtovima za oglašavanje.

Prema podacima Republičkog geodetskg zavoda u izveštaju o kretanju tržišta nepokretnosti u Srbiji u II kvartalu 2022. godine se navodi da su najviše prodavali stanovi, dok je za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 183,9 miliona evra (9%). A učešće vikendica u ovom ukupnom obimu prometa u drugom kvartalu je iznosio 1 odsto.

Statistika dalje pokazuje svojevrsni pad prodaje vikendica u odnosu na nagli skok u pandemijskim godinama.

U drugom kvartalu 2021. godine je registrovano 429 prodaja, dok sada iznosi 363, što je svakako značajno veći broj nego u godinama pre pandemija kovida 19, npr. 2018. je iznosio 247. Ovaj pad bi se mogao pripisati globalnoj ratnoj i energetskoj krizi, a koja ima odjeke i kod nas. Zbog toga su i cene ovih nekretnina skočile, pa se za kupovinu dobrog prostora traži i nekoliko stotina hiljada evra.

Divčibare
foto: Printscreen

Cene na najpopularnijim lokacijama

Nepisano trgovinsko pravilo je da su na najpopularnijim lokacijama najveće cene. Možda nisu među najvišim planinama u Srbiji, ali Kopaonik i Zlatibor su svakako najdominantnije kada su u pitanju cene kuća za odmor.

Na Kopaoniku se može naći kuća od 140 metara kvadratnih, za 142.800 evra, dok nešto manja od 80 m2 košta 110.000 evra. Stanovi u izgradnji su nešto jeftiniji, pa se za duplo manji prostor 40 m2 traži 45.000 evra.

Sve traženija su i tzv. "lux" apartmanska naselja koja su opremljena najmodernijim elementima, imaju dodatke poput privatnog spa centa, bazena itd. Jedan takav luksuzni bungalov na popularnom Kopu od 108 metara kvadratnih vredi 190. 000 evra, kako glasi oglas.

Zlatibor takođe ima u ponudi ovakvu vrstu nekretnina. Luks apartman od 82 m2 košta 131.000 evra. Apartmani srednje kvadrature, npr. 52 m2 košta 109.000 evra. Za kuću koja ima 172 m2 bi bilo potrebno izdvojiti čak 172.000 evra.

Zgrada
foto: MUP

Planina Divčibare ima zanimljivu ponudu manjih smeštajnih jedinica poput brvnare od 35 m2 po ceni od 20. 000 evra ili dvosobnu vikendicu još manje kvadrature po ceni od 22.500 evra.

Nešto povoljnije je na Tari gde se vikendica od 107 m2 vredi 80.000 evra. Fruška gora je takođe popularno odmaralište gde se može pronaći kuća od skoro sto metara kvadratih za 45.000 evra.

Jezera i reke su vrlo tražene lokacije za gradnju vikendica. Na primer, na obali Drine u Ljuboviji se može pronaći kuća od 75m2 u vrednosti od 140.000 evra.

Među oglasima se mogu videti i oglasi u kojima se nude vikendice koje koštaju i preko vrtoglavih 400.000 evra. Jedna takva nekretnina poseduje tri spavaće sobe, dnevnu sobu, kuhinju i dva kupatila, urađen najmoderniji video nadzor, pogled na reku, bazen, sistem za zalivanje ogromnog travnjak i slične elemente.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.