MAMI SU GOVORILI DA JE TO POBAČAJ, A NE POROĐAJ! Lena i Kosta se NE PREDAJU, pomozite im za BOLJE SUTRA!
Kosta i Lena, Foto: Printscreen

878 na 3030

MAMI SU GOVORILI DA JE TO POBAČAJ, A NE POROĐAJ! Lena i Kosta se NE PREDAJU, pomozite im za BOLJE SUTRA!

I Lena i Kosta vidno zaostaju za svojim vršnjacima

Objavljeno:

Kosta i Lena Ćeferjanović iz Zaječara odlučili su da se rode mnogo pre nego što je planirano. Njihova mama Jelena dobila je kontrakcije u 6. mesecu trudnoće i usled ogromnih bolova odmah je prebačena u Beograd gde se i porodila, u Narodnom fronu u 25. nedelji tudnoće.

Mami je rečeno da je takav prevremeni porođaj poput pobačaja, a šanse da mališani prežive bile su minimalne. Prirodnim putem su 5. marta 2019. godine, bez znakova života na svet došli Lena i Kosta. Lena 700 grama, Kosta 890 grama, reainimirani i prebačeni u jedinicu Intenzivne nege.

I tada kreću sve moguće komplikacije i borba za njihov život. Kao posledica prevremenog rođenja oboje su imali moždano krvarenje trećeg stepena. Odmah im je dijagnostifikovan hidrocefalus, proširenje komora mozga. Bila je potreba hitna intervencija, ali zbog zdravstvenog stanja beba i njihovog nedovoljnog razvitka bilo je neophodno sačekati određeno vreme kako bi se operacije izvršile.

1 / 2 Foto: Instagram

Lena je operisana kada je imala 3 meseca života, a Kosta 5.

Njihov tata Srećko, priseća se tih dana kada su im date dijagnoze.

Lena je pretrpela veću traumu, mozak je bio izložen ogromnom pritisku i ostala su velika oštećenja. Dijagnostifikovan je i hidrocefalus. Kada je dovoljno napredovala na kilaži operisana je i ugrađen joj je VP ŠANT. Nakon toga došlo je do zastoja u razvoju očiju i odrađena je intervencija da bi joj se sačuvao vid. Dijagnostikovane su joj i još druge bolesti", priča Lenin i Kostin tata za Espreso.

I Kosta ima ugrađen Štant, kako nam je njihov tata objasnio, on ide od mozga do njegovog srca, a Lenin je do stomaka.

Različito oranizmi reaguju na strana tela, neka ga odmah prihvate i može im vršiti normalne funckcije jako dugo, kod nekih se zapuše. Tasko se desilo sa Lenom nedavno, pa joj je pre mesec ipo dana ugrađen još jedan Štant", dodaje otac.

I Lena i Kosta vidno zaostaju za svojim vršnjacima i neophodna im je kontinuirana fizikalna terapija, radna terapija, hidroterapija, taktilna i senzorna stimulacija i banjsko lečenje. Uz to potrebni su im tretmani sa logopedom, defektologom, somatopedom, psihologom i dečijim psihijatrom; specijalistički i kontrolni pregledi, suplementi medicinski potrošni materijal i medicinska pomagala kao i za putne troškove. Samo lečenje i nega iziskuju dosta sredstava.

A pored sredstava, Kosa i Lena moraju biti svakodnevno u blizini stručnih lekara. Zato je porodica Ćeferjanović bila primorana da se preseli iz Zaječara u Beograd kako bi deca mogla svakodnevno u Tiršovoj da idu na potrebne vežbe, preglede i kontrole.

Uz pomoć konstantog rada, Kosta je svoj napredak u poslednje vreme u brzao, pa se roditelji nadaju da će do polaska u školu moći da se razvije kao njegovi vršnjaci.

Kosta i Lena
foto: Instagram

Kosta uspeva da hoda. Još uvek ne govori ali pokazuje tendencije ka tome i izgovara slogove, zato mora stalno da vežba sa logopedom. Mogao bi uskoro i u vrtić, ali ćemo za to morati da unajmimo ličnog asistenta jer još uvek nije u mogućnosti da samostalno vrši osnovne radnje" objašnjava nam tata Srećko.

Lenino stanje nažalost gore je nego Kostino. Ona mnogo zaostaje za bratom, ima cerebralnu paralizu, ne može da hoda, stoji, priča ili samostalno jede.

Danas, posle mnogo rada Leni se vid malo poboljšao, prati pogledom, još uvek ne sedi, ne puzi i ne stoji ali pokazuje ogromnu želju da sedi iako se bori sa ravnotežom", priča nam tata srećan što deca pokazuju želju za napretkom.

Kako nam je objasnio, Leni okupiraju pažnju svetleće stvari, voli voziće i automobile čak i više nego njen brat blizanac, dok bata čak i sad pokazuje da ima ritma i talenat za muziku.

Možda će biti bubnjar, voli da udara u ritmu i pokazuje talenat" priča nam tata uz smeh.

Ćeferjanovići su jedna vesela porodica. Mama i tata trude se da obezbede svojoj deci normalno detinjstvo, smeju se i igraju stalno sa decom. Iako deca većinu dvoje dnevne rutine provode sa lekarima, roditelji im se u drugom delu dana maksimalno posvećuju, kako kaže tata Srećko oni se svakodnevno igraju, šale i maze.

"Nismo ni prvi ni poslednji koji su prošli kroz traumu prevremenog rođenja. Niti smo prvi i poslednji gde se po rođenju nije čestitalo, nije nazdravljalo, gde se majice nisu cepale. Prvi ni poslednji koji nisu uzeli bebe u naručje već ih nejake gledali kroz staklo inkubatora, prikačene na respirator, monitore, sondu i infuzije. Zvuke tamburaša ili trubača zamenili jezivim zvucima i alarmima intenzivne nege. Ni prvi ni poslednji koji su osecali strah, nemoć, bol u duši. Koji su tako veliki strepeli kraj njih tako malih. Ni prvi ni poslednji koje je održala vera u Boga, vera u život i ljubav. Ne znam da li znate ali mali divovi se bore za zivot bez plača, bez suza, bez glasa, bez grimasa koje bi govorile koliko ih bole sve te iglice i cevčice. Po ugledu na njih i mi smo se držali snažno i dostojanstveno, molili smo se i bodrili ih", objasnio nam je Lenin i Kostin tata.

Njima su iscrpeli svi izvori i potreba im je pomoć humanih ljudi kako bi Lena i Kosta redovno primali redovnu terapiju i radili sa stručnjacima. Porodica je do sada skupila malo više od 20% sume koja im je potrebna.

Za Lenino i Kostino bolje sutra!

Pomozimo Leni i Kosti!

Pošaljite 878 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000766374-21

Uplatom na devizni račun:

160-6000000766263-63

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.