ZANEMARENO MUŠKO IME SA PRELEPIM ZNAČENJEM: Daje se dečacima da uvek budu veseli i večito mladi!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVOST

ZANEMARENO MUŠKO IME SA PRELEPIM ZNAČENJEM: Daje se dečacima da uvek budu veseli i večito mladi!

Popularnost ovog imena se menja, pa je prema dostupnim podacima pre četiri godine bilo među 100 najdavanijih imena u Srbiji, i to na 96. mestu

Objavljeno:

Muško ime Mladen spada u stara sloveska imena. Zanimljivo je posmatrati amplitudu populanosti ovog imena jer je vrlo varijabilna i menja se iz godine u godinu.

Prema etimološkom značenju, ime Mladen je izvedenica od sloveske reči "mlad“, a u bukvalnom prevodu bi značio onaj koji je mlad, mladolik, vitalan ili večno mlad.

Takođe, u prenesenom značenju ime Mladen označava "večitog mladića i dečaka“, "onog koji je uvek veseo“, ali i "onog koji je nezreo u svojim odlukama i postupcima".

beba
foto: Profimedia

Prema poreklu imena Mladen, ono potiče od satroslovenskog ličnog imena Mladu, od koga su dalje izvedena imena Mladen i Mladenka.

Popularnost ovog imena se menja, pa je prema dostupnim podacima pre četiri godine bilo među 100 najdavanijih imena u Srbiji, i to na 96. mestu.

Interesantno je da je ovo ime popularno i u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Borisav Stanković je svojim romanom "Gazda Mladen" proslavio ovo ime, a sve je više pripadnika mladih genetacija koji nastavljaju njegovu tradiciju.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.