SRBI IMAJU DVE TEORIJE ŠTA DA RADE KAD IM KOMŠIJU UDARI GROM! Jedna je baš MORBIDNA, sačuvaj nas bože NEBULOZA!
ilustracija, Foto: EPA-EFE/ CATI CLADERA, Dragana Udovičić

zabluda

SRBI IMAJU DVE TEORIJE ŠTA DA RADE KAD IM KOMŠIJU UDARI GROM! Jedna je baš MORBIDNA, sačuvaj nas bože NEBULOZA!

Statistika pokazuje da su udari groma u našoj zemlji najčešći u planinskim predelima i to čak četiri puta češći nego na području Vojvodine

Objavljeno:

Godišnje od udara groma u svetu pogine gotovo 25.000 ljudi, dok ih deset puta više udar preživi, ali sa teškim posledicama. Najnoviji slučaj udara groma u Srbiji dogodio se prekjuče kada je Zorana Nisića u ataru sela Jašunja kod Leskovca udario grom.

Zoran je na svu sreću preživeo, a kako je doktorka Jelena Stojičić rekla, ovakve situacije su veoma retke.

- Ne samo da se takvi slučajevi retko dešavaju, već se za mojih deset godina karijere nije desilo da pacijent kojeg udari grom preživi, tvrdi specijalista interne medicine doktorka Jelena Stojičić za Informer.

Ona, inače, vodi brigu u jedinici intezivne nege konorarne službe Opšte bolnice Leskovac o šezdesetdvogodišnjem Zoranu Nisiću koga je prekjuče u ataru sela Jašunja udario grom dok se vraćao iz njive.

Statistika pokazuje da su udari groma u našoj zemlji najčešći u planinskim predelima i to čak četiri puta češći nego na području Vojvodine.

Srbi imaju posebne teorije o tome kako reagovati nakon udara groma. Na primer, poznata je ona da žrtvu treba zakopati u zemlju kako bi zemlja izvukla struju. Postoji i teorija da ćemo se zaštiti ako čučnemo u trenutku udara groma, ali su stručnjaci objasnili da su svi ovi primeri samo zabluda.

1 / 5 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ CATI CLADERA

Najbolje da se sklonimo u automobil, ako smo im u blizini, jer ima efekat Faradejevog kaveza.

"Povećana visina privlači udar groma i treba naći zaštitu u vidu višeg objekta. Ako čučnemo to može da pomogne, ali ne mnogo. Ako postoji šumarak bolje je tamo se skloniti nego ostati na livadi. Treba da nađemo zaštitu tako da ne budemo najistaknutiji", objašnjasnio je profesor Milan Savić za RTS.

Inače, pre deset godina šezdesetdvogodišnji ribolovac Nebojša Vlaisavljević iz Doljevca uspeo je da preživi udar groma.

Naime, on je pecao na Moravi u okolini Doljevca kada umalo nije nastradao i sve zbog grafitnog štapa za pecanje kojim je zakačio dalekovod.

- Bio sam u selu Rusna, nedaleko od mesta gde su u sredu poginuli Saša i Marjan Živković, takođe od udara groma. Naišao je crni oblak. Počelo je da seva i grmi, ali sam ipak odlučio da još malo pecam. Imao sam utisak da grom udara sve bliže meni - pričao je on za medije.

Bonus video:

00:08

Grom gađao u čačansko naselje Ljubić, gori pomoćni objekat

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.