DA LI JE PRED NAMA LEDENA ZIMA? Srbi ZABRINUTI zbog najava o PAKLENIM mesecima, a evo šta kaže DUGOROČNA PROGNOZA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU 2022/2023

DA LI JE PRED NAMA LEDENA ZIMA? Srbi ZABRINUTI zbog najava o PAKLENIM mesecima, a evo šta kaže DUGOROČNA PROGNOZA!

Evo kakvo nas vreme čeka na jesen i zimu

Objavljeno:

Kriza koja trese celi svet nije zaobišla ni našu zemlju. Zbog poskupljenja struje i ogreva, kao i najava predsednika da nas čeka najteža zima mnogi stanovnici Srbije su zabrinuti.

Zato se nameću pitanja hoće li jesen i zima pred nama biti hladne i sa padavinama ili nas čekaju nešto toplija godišnja doba?

Odgovor smo potražili od Republičkog hidrometeorološkom zavoda, a u nastavku vam donosimo dugoročnu vremensku prognozu:

SEPTEMBAR 2022: Topliji i prosečno vlažan septembar. Tokom prve dve dekade septembra nastavak kasnog leta.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.9ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.9ºC.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

OKTOBAR 2022: Prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholjsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobara biće oko 18.4ºC. Mesečna suma padavina tokom oktobra biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

NOVEMBAR 2022: Topliji i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.2ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.8ºC. Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

Kiša, Nevreme
foto: Nemanja Nikolić

DECEMBAR 2022: Blaži i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.3ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.5ºC.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

JANUAR 2023: Blaži i prosečno vlažan januar. Umereni mrazevi u trećoj dekadi januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 5.8ºC. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

1 / 5 Foto: RINA

FEBRUAR 2023: Blaži i malo suvlji februar. Mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva tokom februara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.8ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 8.6ºC. Mesečna suma padavina tokom februara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 35 mm,navodi se na sajtu RHMZ-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.