PREČICA DO POSLA: Poslodavci neretko više od desetki u indeksu cene ako budući pripravnici imaju radno iskustvo
Posao, Foto: Profimedia

praksa

PREČICA DO POSLA: Poslodavci neretko više od desetki u indeksu cene ako budući pripravnici imaju radno iskustvo

Stručna praksa za studente – dobar način za sticanje poslovnog iskustva

Objavljeno: 09:25h

Studenti koji su tokom studiranja našli vremena da obave i stručnu praksu u nekoj od kompanija, znaju da su doneli pravu odluku jer su time teoretsko znanje mogli da primene i praktično. Osim što prođu obuku, studenti na praksi uvide i da je to način da steknu radno iskustvo i time obezbede sebi prednost na tržištu rada u odnosu na kandidate bez prethodnog radnog iskustva.

Stručna praksa nije samo priprema za profesionalnu karijeru, već često predstavlja odličan početak uspešne karijere. Neretko se desi da poslodavci više od desetki u indeksu vrednuju ako im budući pripravnici dokažu da imaju bar neko radno iskustvo, ili ih već tokom obavljanja prakse prepoznaju kao kvalitetne kandidate za određeni posao u firmi.

Korist imaju i studenti i preduzeća

Praksa u nekoj kompaniji zaista je često prečica do posla. Uostalom, korist od stručne prakse imaju i kompanije, ne samo studenti.

Gotovo svako preduzeće ima mnogo poslova koje mogu obavljati praktikatni: administrativni, logistički, poslovi koje zaposleni u preduzeću ne stižu da obave, a praktikantima su korisni za sticanje iskustva. Konkretna korist za kompanije jeste što imaju priliku da odaberu najbolje mlade ljude i pruže im neophodna znanja i veštine za uspeh u njihovoj firmi.

Projekat “Moja prva plata”

Vlada Srbije je izdvojila više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima tokom devet meseci, a koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

Programom se daje mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na poslovima kod poslodavca, a u okviru programa ospobljavanja u kompanijama država je mladima sredndjeg obrazovanja obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 25.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 30.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem.

Coca-Cola podrška mladima, program uz koji ćete postati konkurentniji na tržištu rada

Steknite znanja i „meke“ veštine sa nama

Brucoši, ali i vi koji već koračate fakultetskim stazama ka diplomi, da li želite da se izdvojite na tržištu rada i lakše dođete do zaposlenja?

Uz formalno obrazovanje koje pruža obrazovni sistem, budući poslodavac će očekivati još nešto. To su „meke“ veštine. Način na koji komunicirate, sa kolegama na fakultetu ili vašim prijateljima, kako funkcionišete u timu, organizujete vreme, rešavate konflikte, prevazilazite stres… sve su to veštine koje vam, uz znanja, mogu biti od ogromne pomoći da samouvereno gradite svoju karijeru.

Takođe, sve više su tražene digitalne veštine i znanja – poput upravljanja nalozima na društvenim mrežama, kreiranja svog LinkedIn profila…

Kako da steknete te veštine, pitate se?

Već šest godina program Coca-Cola podrška mladima osnažuje mlade, nizom radionica, online predavanjima, ali i brojnim materijalima na platformi projekta – i pristup svim sadržajima je besplatan.

Preko 9.000 mladih je deo Coca-Cola podrške mladima, pridružite se i vi! Registrujte se na sajtu https://coca-colapodrskamladima.com/ i izaberite edukaciju po vašoj meri!

Sva predavanja iz prethodnih ciklusa programa dostupna su na ovoj platformi.

Program realizuje kompanija Coca-Cola HBC Srbija, s ciljem osnaživanja i pripreme mladih za uspešan start karijere.

Promo
foto: Promo

Tradicija duga 60 godina

Pohađanje Fakulteta mašinstva, građevinarstva i zaštite na radu u Kraljevu daje studentima ogromne mogućnosti

FMG Kraljevo je državni fakultet sa tradicijom dugom preko 60 godina, na kome se izvode akademske studije mašinstva, građevinarstva i inženjerstva zaštite na radu.

Studije mašinskog inženjerstva se realizuju na sva tri nivoa: četvorogodišnje OAS, jednogodišnje master i trogodišnje doktorske studije.

Studije građevinskog i inženjerstva zaštite na radu se realiziju kao zajednički studijski programi sa FTN Novi Sad. Prve tri godine OAS su u Kraljevu, nakon čega studenti mogu nastaviti studije u Novom Sadu, bez polaganja razlike ispita, sa potpuno istim pravima kao da su studirali na FTN.

www.mfkv.kg.ac.rs(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.