PUŠTENO 50.000 OFARBANIH KOMARACA DA LETE NOVIM SADOM: Pre toga ih ozračili, a razlog je više nego koristan!
Foto: Profiemedia

DOBRA VEST

PUŠTENO 50.000 OFARBANIH KOMARACA DA LETE NOVIM SADOM: Pre toga ih ozračili, a razlog je više nego koristan!

Time je završeno otpuštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki, koje je počelo početkom agusta ove godine

Objavljeno:

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije izjavio je da je „sredinom protekle sedmice u centru Novog Sada otpušteno poslednjih 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenih fluorescentnim bojama.

Time je završeno otpuštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki, koje je počelo početkom agusta ove godine. Reč je o aktivnostima na projektu Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) RER 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”, koji je deo programa tehničke pomoći i saradnje Republike Srbije sa MAAE, kojim na nacionalnom nivou koordinira Direktorat za radijacionu i niklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.“

Cilj ovog projekta je iznalaženje novih načina za suzbijanje ove invazivne vrste komaraca koja može prenositi viruse denge, čikungunje i zike, a takođe i srčanog crva pasa.

Ideja je zasnovana na tome da se ženke azijskog tigrastog komarca pare samo jednom u toku života i ako to učine sa sterilnim mužjakom ne ostavljaju potomstvo. Pristup je poznat kao “tehnika sterilnih insekata” koja koristi nuklearne metode za kontrolu štetočina na ekološki prihvatljiv i održiv način.

Kao deo integrisanog suzbijanja štetočina, tehnika sterilnih insekata (SIT) ima za cilj da smanji broj komaraca i time potencijalno zaustavi širenje bolesti u ciljanom području. Kada je reč o komarcima, SIT podrazumeva otpuštanje sterilnih mužjaka koji se ne hrane krvlju, i zbog građe usnog aparata, fizički ne mogu da ubodu, pa samim tim ne mogu da prenose bolesti.

Komarci
foto: Profimedia

Mužjaci komaraca se sterilišu zračenjem (gama ili rendgenskim zracima) koje oštećuje njihove spermatozoide. Otpušteni sterilni mužjaci nisu transgeni, niti radioaktivni. Upotreba zračenja je uobičajena praksa za sterilizaciju medicinske opreme, krvnih seruma i prehrambenih proizvoda (npr. škampa koje kupujemo u prodavnicama), kao i za medicinski tretman ljudi (npr. rendgenski snimak grudnog koša, radioterapija za lečenje raka).

More, Komarci
foto: FACEBOOK/Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

SIT, odnosno korišćenje zračenjem sterilisanih insekata za smanjenje bojnosti štetočina je tehnika koja se decenijama uspešno koristi širom sveta, najviše u poljoprivredi za suzbijanje voćne muve. Otpuštanje sterilisanih mužjaka u programima zaštite pomorandži, mandarina i limuna nije rezultiralo štetnim uticajima na životnu sredinu, domaće životinje ili ljude.

Ova uspešna tehnika prilagođena je borbi protiv komaraca koji prenose bolesti (komarci vektori). SIT utiče samo na vrstu komaraca čiji se mužjaci otpuštaju. Kod SIT nema neželjenih i nepovoljnih uticaja na životnu sredinu. Uvođenjem i integrisanjem SIT sa klasičnim merama suzbijanja komaraca štitimo životnu sredinu i značajno smanjujemo upotrebu insekticida kao i rizik za pojavu rezistentnosti kod insekata.

Tehnika se primenjuje u Italiji i Španiji, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji (države su poređene po vremenskom redosledu početka primene i istraživanja).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.