DA LI STE ČULI ZA SREMSKE KARIBE? Raj na zemlji, turisti baš ovde traže SPAS OD VRUĆINA! (FOTO)
Bešenovačko jezero, Foto: Printscreen /Youtube, Saša Lazić, RTV

BELI KAMEN

DA LI STE ČULI ZA SREMSKE KARIBE? Raj na zemlji, turisti baš ovde traže SPAS OD VRUĆINA! (FOTO)

O lepoti ovog jezera poslednjih meseci često se može čitati i u drugim medijima

Objavljeno:

Ovo jezero nastalo je sasvim slučajno i to na nekadašnjem kopu krečnjaka, gde trenutno kompanija „Lafarž“, koja je preuzela cementaru, izvodi radove rekultivacije kopa koja treba da se završi do 2024. godine

Meštani Bešenovačkog Prnjavora još nisu zaboravili buku, prašinu, tutnjavu kamiona beočinske cementare, ali su zbog "rađanja" prelepog jezera oprostili rušenje njihovog sela zbog ogromnog površinskog kopa.

Sada na obalama tog jezera, koje nosi naziv Beli kamen, traže spas od vrućina, iako je kupanje na ovom mestu više nego rizično po bezbednost posetilaca.

Ovo jezero nastalo je sasvim slučajno i to na nekadašnjem kopu krečnjaka, gde trenutno kompanija „Lafarž“, koja je preuzela cementaru, izvodi radove rekultivacije kopa koja treba da se završi do 2024. godine. Onda ovo prelepo mesto može da postane pravi turistički biser Fruškogorja. Na ovom jezeru kupanje je uvek bilo zabranjeno, jer nije bilo uređene plaže, spasilaca, kao i sada, a voda je duboka od šest do čak 50 metara, pa je dolazilo i do utapanja kupača.

1 / 3 Foto: Printscreen /Youtube, Saša Lazić

Međutim, i dok se odvijaju radovi, građani se kupaju ne mareći za svoju bezbednost. Posebna je gužva vikendom, kada na jezeru osveženje potraži i više od 1.000 posetilaca.

Upravo zbog velike zainteresovanosti za ovo mesto, tokom letnjih meseci i vrućina, kompanija "Lafarž“ se u nekoliko navrata obraćala Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, obaveštavajući ih o neovlašćenom ulasku u posed u prostor površinskog kopa gde se nalazi jezero.

– „Lafarž“ je prestala sa eksploatacijom ovog površinskog kopa, ali i dalje ima obavezu rekultivacije tog prostora i u tu svrhu se svakodnevno kamionima donosi zemljište, pa postoji opasnost da se neko od kupača povredi – navodi se u jednom od brojnih saopštenja ove kompanije upućenom PU Sremska Mitrovica.

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube

Mnogi dođu da zarade

O lepoti ovog jezera poslednjih meseci često se može čitati i u drugim medijima, koji su ovo mesto nazvali Sremski Karibi, ali retko ko navodi da nije završena rekultivacija kopa, te da jezero za kupače u letnjim danima predstavlja izazov, ali i ozbiljnu pretnju, jer se kupaju na svoju odgovornost.

Zbog sve većeg broja posetilaca, mnogi su videli i mogućnost da zarade. Svake godine dolaskom toplih dana, kupača je na jezeru sve više.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.