KOMEMORACIJA BOŽIDARU DELIĆU U SKUPŠTINI SRBIJE: Skup počeo minutom ćutanja
Božidar Delić, Foto: Nebojša Mandić

TU SU BROJNE KOLEGE I PRIJATELJI

KOMEMORACIJA BOŽIDARU DELIĆU U SKUPŠTINI SRBIJE: Skup počeo minutom ćutanja

Rođen je 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Đakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije

Objavljeno: 13:20h

Minutom ćutanja, u Skupštini Srbije počeo je komemorativni skup povodom smrti potpredsednika parlamenta, generala u penziji Božidara Delića.

Komemoraciji, pored članova porodice, prisustvuju brojne kolege i prijatelji Božidara Delića, među kojima i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, generalna sekretarka predsednika Republike Suzana Paunović, doskorašnji predsednik parlamenta i lider SPS Ivica Dačić, lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik POKS Vojislav Mihailović, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov...

Potpredsednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić preminuo je 23. avgusta posle duže i teške bolesti u 67. godini.

1 / 3 Foto: Beta

Rođen je 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Đakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991-1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995-1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Penzionisan je 2005. godine.

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 2006. godine, i na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsednika Narodne skupštine, a ponovo je za poslanika i potpredsednika parlamenta biran 2008. godine.

Prešao je zatim u Srpsku naprednu stranku, koju je napustio 2011. godine, vrativši se u SRS, iz koje je isključen 2020., pa je sa Nemanjom Šarovićem osnovao pokret "Ljubav vera nada".

U januaru ove godine osnovao je pokret "Nema nazad - iza je Srbija", sa kojim je nastupio na izborima 3. aprila, u okviru koalcije Nada, čiji je bio nosilac izborne liste.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.