5 NAJLEPŠIH TRADICIONALNIH ŽENSKIH IMENA U SRBIJI: I danas se često daju!
Narodna nošnja, Foto: Jutjub/printskrin

SPISAK

5 NAJLEPŠIH TRADICIONALNIH ŽENSKIH IMENA U SRBIJI: I danas se često daju!

Ovo su neka od najlepših ženskih imena koja žene i danas nose

Objavljeno:

Stara srpska imena često su vezivana za tradiciju, veru, pa je roditeljima od presudnog značenja bilo da svoje dete nazovi imenom koje ima ove motive u sebi.

Ovo su neka od najlepših ženskih imena koja žene i danas nose.

Ikonija – Ime domaćeg porekla, a izvodi se iz grckog „eikon“ u znacenju „slika sveca“. U prenesenom značenju prelepa, prekrasna, lepa kao ikona, ona pred kojom padaju na kolena.

Gavrila – poreklom je od hebrejske reči „gabrijel“ ili od imena „Gabrijel“, a u originalnom prevodu znači – „Bog je moja snaga“ ili „Bog mi daje snagu“.

1 / 4 Foto: RINA

Kruna – Izvodi porijeklo iz latinskog „coronatus“ u značenju „krunisanje“, izvorno iz „corono“ u značenju „venac, kruna, krug“. Kod starih Grka i Rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima.

Hristina – Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog „Χριστόc“ (Christós) što u prevodu znači „hrišćanin“ . Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu.

Spasenija – Spasenija je žensko ime nastalo od grčke reči „soter“ što znači spasitelj u prenesenom značenju onaj koji spašava, izbavlja. Nastala je od imena Spasoje.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.