OD ZARAŽAVANJA DO SIMPTOMA SAMO TRI I PO DANA: Korona EVOLUIRALA, stručnjaci zabrinuti
Ilustracija, Foto: Profimedia

smanjen period inkubacije

OD ZARAŽAVANJA DO SIMPTOMA SAMO TRI I PO DANA: Korona EVOLUIRALA, stručnjaci zabrinuti

Zbog omikron soja skratilo se i bolovanje, te obavezna izolacija traje sedam dana i prekida se bez testiranja

Objavljeno:

Otkako je koronavirus evoluirao, smanjio se period inkubacije od početka infekcije do pojave simptoma ili prvog pozitivnog testa, i sa pet je pao na tri i po dana.

Ovo je pokazala studija objavljena u američkom medicinskom časopisu JAMA netvork open. Naime, kod alfa varijante korone period inkubacije bio je oko pet dana, da bi u trajanju beta varijante pao na 4,5 dana, u delti na 4,1 da bi sada za omikron bio 3,42 dana.

- Poznavanje perioda inkubacije bolesti je od velikog značaja za definisanje slučaja, upravljanje novonastalim pretnjama, procenu trajanja praćenja inficiranog, kao i njegovih kontakata, za sekundarno otkrivanje slučajeva, kao i uspostavljanje programa javnog zdravlja koji imaju za cilj smanjenje lokalne transmisije - naveli su autori studije. Oni su otkrili da su prosečni periodi inkubacije opadali tokom vremena, sa svakom novom varijantom.

1 / 5 Foto: Profimedia

- Nalazi ove studije sugerišu da je virus SARS-CoV-2 evoluirao i mutirao kontinuirano tokom pandemije, proizvodeći varijante s različitim poboljšanim prenosom i virulencijama - napisali su autori studije. Inače, istraživači su primetili da kovid 19 ima duže vreme inkubacije od drugih virusnih respiratornih infekcija.

- Primećeno je da humani koronavirus ili infekcija gornjih disajnih puteva ima period inkubacije od 3,2 dana, influenca A od 1,43 do 1,64 dana, parainfluenca ili bronhitis 2,6 dana, respiratorni sincicijalni virus ili RSV 4,4 dana, a rinovirus ili obična prehlada 1,4 dana inkubacije.

Zbog omikron soja skratilo se i bolovanje, te obavezna izolacija traje sedam dana i prekida se bez testiranja, osim kod imunodeficijentnih osoba (osoba smanjene otpornosti), kod kojih traje 14 dana. Pacijenti odlaze na kontrolu i ako su ozdravili, bolovanje se prekida bez dodatnog testiranja. Ako se osoba oseća loše, lekar procenjuje koliko još treba da odsustvuje s posla.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.