DA LI STE PRIMETILI PRLJAVU KIŠU? Za sve je kriv PESAK IZ LIBIJE! Posledice će se tek osetiti
Prljava kiša, Foto: Stefan Stojanović

ovi gradovi su pogođeni

DA LI STE PRIMETILI PRLJAVU KIŠU? Za sve je kriv PESAK IZ LIBIJE! Posledice će se tek osetiti

"Obojena", odnosno "prljava" kiša, izazvala je brojne komentare u javnosti i pokrenula lavinu pitanja

Objavljeno:

RHMZ je još rano jutros izdao hitno upozorenje građanima naše zemlje da vode računa i izbegavaju rizike zbog obilnih padavina koje se danas očekuju u Srbiji, a koje sa sobom donose i "obojenu" iliti "prljavu kišu" zbog jakog uticaja visinskog ciklona. Njegov centar nalazi se u blizini našeg područja, odnosno iznad Jadrana, a danas je pogodio mnoge gradove širom Srbije.

"Obojena", odnosno "prljava" kiša, izazvala je brojne komentare u javnosti i pokrenula lavinu pitanja, poput onih, da li je zdrava, zašto je ne vidimo baš toliko, i koji gradovi u Srbiji su "na udaru", a odgovore na njih za portal Telegraf.rs dao je naš poznati meteorolog Đorđe Đurić.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

- Ova ''prljava'' ili ''obojena'' kiša upravo je posledica, odnosno, za sve je odgovoran jak uticaj visinskog ciklona i snažnog južnog strujanja iznad našeg područja, pa nam sa južnim visinskim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, za sada pre svega iz Libije - navodi i objašnjava Đurić na samom početku razgovora i dodaje:

- Tačnije, da objasnimo bliže ljudima, vazduh se, zbog visinskog ciklona, kreće suprotno od kazaljki na satu. To znači da smo mi u takvom delu ciklona da do nas stižu, odnosno, da nad nama preovladava južna visinska struja, pa nam samim tim dolazi vazduh sa severa Afrike pošto se nalazimo u prednjem delu tog ciklona, pa se samim tim više skupljaju te čestice peska koje se nalaze visoko u atmosferi, a koje dolaze iz Sahare.

Ovakva pojava potpuno je prirodna, u njoj nema ništa čudnog za naše krajeve. Zapravo, vrlo je česta u ovakvim vremenskim situacijama i prilikama. Ovakva prirodna pojava sa sobom nosi dosta oblačnosti i vlage, a one skupljaju i donose te čestice, kaže Đurić.

Kada je reč o tome koji delovi Srbije su na udaru visinskog ciklona, meteorolog navodi da su to uglavnom oni gradovi koji su ovih dana bili pod obilnim padavinama i pljuskovima. Dakle, gotovo svi gradovi u Srbiji, samo neki u slabijem, a neki u jačem intenzitetu.

- Ova "prljava" se možda ne vidi sada trenutno, dok je vlažnost vazduha velika, i dok pada kiša, ali će se efekat peska videti tek onda kada nam padavine prestanu i kada se prosuše automobili, odnosno svi tamniji predmeti koji su stajali napolju tokom padavina - objašnjava Đurić.

Kako dalje dodaje i objašnjava, ovo je retka, ali apsolutno prirodna pojava, kako dalje kaže, dešavalo se da je u našim krajevima ranije padao i crveni, i žuti sneg, koji je istao sadržao pesak i zbog toga menjao boje. Mada su mnogi ljudi u prošlosti zbog ovakvih vremenskih prilika mislili da je to neki znak pred nesreću, kako ističe naš poznati meteorolog, to nije ništa više od obične i razumljive prirodne pojave za vreme.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.