SRBIJU JE PREKRILA KIŠA SA ČESTICAMA PUSTINJSKOG PESKA IZ LIBIJE: Stigla nam je "PRLJAVA KIŠA", danas POTOP!
Foto: Stefan Stojanović, Profimedia

užas

SRBIJU JE PREKRILA KIŠA SA ČESTICAMA PUSTINJSKOG PESKA IZ LIBIJE: Stigla nam je "PRLJAVA KIŠA", danas POTOP!

Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar nalazi u blizini našeg područja, odnosno iznad Jadrana

Objavljeno: 11:36h

Ovog jutra potop u Pomoravlju. Visinski ciklon i dalje nad Srbijom, uz obilnije pljuskove sa grmljavinom i uz ''prljavu'', tj, ''obojenu'' kišu, zbog čestica pustinjskog peska iz Sahare. Kada se očekuje stabilizacija vremena i povratak leta?

Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona, čiji se centar nalazi u blizini našeg područja, odnosno iznad Jadrana. Položaj ciklona je takav da nad Srbijom preovladavaju južna visinska strujanja, zbog čega se oblačni i padavinski sitemi nošeni trim strujama premeštaju od juga i jugoistoka ka severu i severozapadu, iako u prizemlju duva severozapadni vetar kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Marko Čubrilo, Đorđe Đurić
foto: Kurir TV, Printscreen

Upravo ciklon uslovljava dosta vlage i nestabilnog vremena i kružno kretanje nad našim područjem, pa nad Srbijom danima ima dosta oblačnosti sa kišom, pljuskovima i gvrmljavinom. Nakon dugotrajne suše, od petka uveče do danas pod uticajem visinskog ciklona širom Srbije palo je od 20 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, što su prosečne padavine za ceo avgust, a lokalno je palo i preko 100 litara, što su količine padavina u proseku za dva meseca.

Inače, kiša koja danima pada u Srbiji, sadrži u sebi čestice pustinjskog peska iz Sahare.

- Ova ''prljava'' ili ''obojena'' kiša upravo je posledica visinskog ciklona i snažnog južnog strujanja iznad našeg područja, pa nam sa južnim visinskim strujanjem stižu i čestice peska iz Sahare, za sada pre svega iz Libije, navodi Đurić.

Srbija će i danas biti pod uticajem visinskog ciklona.

Ovog jutra kiša, praćena pljuskovima sa grmljavinom pada u centralnim, istočnom i jugoistočnim predelima Srbije i na području Pomoravlja i ponegde je obilnija.

Ovaj padavinski sistem premeštaće se u nastavku prepodneva dalje ka severu i severoistoku. Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 16 do 20°C, u Beogradu je 18°C, a na planinama od 11 do 15°C.

U Srbiji će i tokom dana biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za grmljavinske oluje i obilnije padavine, a očekuje se da ponegde za manje od 12 sati padne i preko 40 litara kiše po kvdratnom metru. Kiša će i dalje 'prljava'' ili ''obojena'', zbog sadržaja čestice peska, jer će pesak i dalje južnim visinskim strujanjem stizati sa severa Afrike.

Kiša, Prljava kiša
foto: Stefan Stojanović

Maksimalna temperatura biće danas od 23 do 27°C, u Beogradu do 25°C. Veoma slična vremenska situacija očekuje se i u sredu. Maksimalna temperatura biće od 25 do 29°C, u Beogradu do 27°C.

Srbija će i tokom četvrtka i petka biti pod uticajem visinskog ciklona, ali će njegov centar da se izmesti južnije i istočnije i to iznad područja Grčke i Egejskog mora.

Zbog udaljavanja ciklona, u Srbiji će biti sve više sunca i očekuje se toplije, ali zbog njegovog i daljeg delovanja, ponegde će i dalje biti nestabilno, pa se u četvrtak ponegde usled jačeg razvoja oblačnosti očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, dok se u petak pljuskovi sa grmljavinom očekuju na jugu Srbije. Maksimalna temperatura u većem delu Srbije u četvrtak i petak biće oko 30°C.

U Srbiji će tokom vikenda konačno biti pretežno sunčano i toplo, uz temperature od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C. Stabilizacija vremena očekuje se zbog daljeg slabljenja visinskog ciklona, čiji će se centar sa Egejskog premestiti iznad Crnog mora, dok će sa jugozapda jačati termički greben.

Kiša, Prljava kiša
foto: Stefan Stojanović

Upravo će ovaj termički visinski greben još više ojačati od ponedeljka, pa će sa jugozapada uslediti priliv veoma tople vazdušne mase preko Mediterana, poreklom sa severa Afrike, dok će zbog povišenog vazdušnog pritiska biti stabilno i vedro. Dakle, pod uticajem ovake sinoptičke situacija, u Srbiji će tokom većeg dela sledeće sedmice biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 30 do 35°C.

Prema trenutnim prognozama manje osveženje sa prolaznim padavinama očekuje se početkom septembra. Prosek maksimalne temperature za kraj avgusta je od 25 do 29°C. Dakle, još danas će maksimalne temperature biti malo ispod proseka, da bi se već od sutra vratile na prosečne vrednosti, a sledeće sedmice bile bi za 5 do 7 stepeni više od proseka.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/ Dalmacija Danas

Kada su padavine u pitanju, pod uticajem ovog visisnog ciklona, do četvrtka i petka palo bi širom Srbije dodatnih 10 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 litara, tako da bi za 7 dana njegovog delovanja (od prošlog petka do sledećeg petka) širom Srbije ukupno palo od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, loklano i više, što bi u poptunosti prekinulo dugotrajnu sušu, koja je sada iza nas, ali će posledice ostatati, jer su padavine veoma kasno došle za poljoprivredne kulture, naročito za kukuruz. Hidrološka situacija će se i dalje nastaviti, pa će samim tim i dalje nivo vodostaja na rekama biti veoma nizak, naročito na Dunavi i Savi, a situacija se ne bi popravila pre jeseni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.