ZAMALO DA SE PONOVI OBRENOVAČKI SCENARIO IZ 2014. GODINE: Nezapamćene padavine u ovom delu Srbije (FOTO)
Padavine/ Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/192.rs

padavine

ZAMALO DA SE PONOVI OBRENOVAČKI SCENARIO IZ 2014. GODINE: Nezapamćene padavine u ovom delu Srbije (FOTO)

U ovom ciklonu kruži veoma vlažna i nestabilna vazdušna masa, pa je zato bilo kiše i obilnih pljuskova sa grmljavinom

Objavljeno:

Sušno i tropsko leto u Srbiji u petak je prekinuo visinski ciklon koji je doneo pad temperature, ali i veliku količinu padavina lokalno.

Potop u Novom Sadu, Beogradu, Loznici, drugim gradovima i delovima zemlje mnogi porede sa padavinama u Obrenovcu gde je 2014. godine palo čak 107,9 litara kiše po kvadratnom metru.

Pre devet godina u maju zbog poplava nakon neverovatno velike količine kiše uništeno je na stotine domova i škola, i to ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj i BiH. Bujica vode načinila je neverovatnu i nepopravljivu štetu mnogim građanima.

Nevreme koje je pogodilo Novi Sad pre dva dana potopilo je ulice jer šahtovi nisu mogli da prime toliko kiše odjednom, kao što je bio slučaj i u Beogradu.

Veliku količinu kiše odvodni sistemi ne mogu da prime u kratkom vremenskom periodu

1 / 7 Foto: Printscreen/Instagrma/192.rs

Većina bulevara bila je pod vodom u Novom Sadu, a jak vetar je kidao granje i nosio sve pred sobom. Potopljeni su bili automobili i mnogo toga je porušeno, počev od mobilijara.

Pojedini delovi Beograda su ostali i bez struje tokom nevremena, a velika količina kiše koja je pala napravila je reku u Borči.

Slično nevreme sa većom količinom padavina pogodilo je i Kisač, Rumuenku, Futog i okolinu.

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za „Blic“ da padavine koje se dešavaju kod nas ovih dana ne mogu meteorološki da se porede sa onim što se dogodilo u Obrenovcu 2014. zato što je tada to bilo na području pola Srbije i BiH, i drugim zemljama Balkana, dok se sada sve dešava lokalno.

-Te 2014. godine je palo za dva do tri dana i do 250 litara u delovima Srbije, zatim Bosne i ne možemo to porediti sa ovim što je sada bilo. A sada se desilo to da je bilo kiše i pljuskova sa grmljavinom, i to pod uticajem visinskog ciklona, a onda se oblačnost, zahvaljujući jako slabim visinskim strujama slabo premeštala i zato su se padavinski sistemi dugo zadržali nad istim područjem koje su bili zahvatili – kaže Đorđe Đurić.

Pod uticajem takve pojave najviše su bili Novi Sad, Srem, Mačva, Podrinje, manje više Loznica i Beograd i zbog toga je tamo kiša neprestano padala, bukvalno se stacionirala oblačnost nad tim delovima.

-Uzrok je jako slabo premeštanje visinskih struja, ali kada su reke u pitanju to je za njih, s obzirom na stanje i nizak vodostaj, samo kap u moru. Trebalo bi mesecima da pada kiša da bi nam se Dunav popravio tek sledeće godine, ali svakako može da bude problema i bilo je problema kod odvodnih sistema, kanala, betona. Potop koji se dogodio u Novom Sadu, desio bi se bilo gde, i u Atini i Barseloni, jer je za 12 sati palo kiše koliko padne za ceo avgust, ali ne bih upoređivao to sa Obrenovcem – ograđuje se Đurić.

-Centar ovog ciklona u subotu se nalazio severozapadno od Srbije, pa su se oblačni i padavinski sistemi nad Srbijom u južnoj visinskoj struji premeštali od juga prema severu, a najobilnijih padavina bilo je na severu i na zapadu Srbije, u Vojvodini i u Beogradu. U nedelju se centar ciklona nalazio nad Vojvodinom i centralnom Srbijom – kaže Đurić i objašnjava da je položaj ciklona uslovio da se oblačnost i padavine nad južnim i jugoistočnim predelima premeštaju sa zapada i jugozapada, nad istočnom Srbijom sa jugoistoka i istoka, nad severoistočnom i severnom Srbijom sa severoistoka, a nad zapadnom Srbijom sa severozapada i severa.

-Dakle, ciklon uslovljava kružno kretanje nad Srbijom i to u suprotnom smeru kazaljke na satu u odnosu na centar niskog pritiska. U ovom ciklonu kruži veoma vlažna i nestabilna vazdušna masa, pa je zato bilo kiše i obilnih pljuskova sa grmljavinom.

-Najobilnijih padavima je bilo na severu, a samo u Novom Sadu je tokom noći i jutra u nedelju palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, što je više kiše nego u proseku za ceo avgust. Kako je zemljište zbog dugotrajne suše veoma suvo, ono ne može da prihvati ogromne količine padavina za kratko vreme, pa je došlo do dužeg zadržavanja vode i lokalnog plavljenja – kaže Đurić.

Kada je reč o pesku u kapljicama kiše, čestice peska prethodnih dana donelo su snažno južno visinsko strujanje iz Sahare, i kiša koja je ovog vikenda pala nad Srbijom bila je ''prljava'' i ''obojena''.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.