OBIČAJ KOJI SU SRBI IZ DALMACIJE DONELI SA SOBOM: Tradicija koja je stara nekoliko vekova (FOTO)
Čuvari Hristovog groba, Foto: P - portal / Printscreen / Youtube

GARDA

OBIČAJ KOJI SU SRBI IZ DALMACIJE DONELI SA SOBOM: Tradicija koja je stara nekoliko vekova (FOTO)

Među Srbima se običaj verovatno pojavio pre 400 godina

Objavljeno:

Simbolično čuvanje Hristovog groba od Velikog petka do Vaskrsa je drevni hrišćanski običaj koji se najviše sačuvao među pravoslavcima. Čuvari Hristovog groba se sreće u Jerusalimu, selu Straža kod Vršca i u Vrlici u Dalmaciji.

Običaj čuvanja Hristovog groba je veoma star i upražnjava se malo gde u svetu. Od Velikog petka do nedelje, kada se po julijanskom kalendaru slavi vaskrsenje Svetog Sina, crkvena garda, formirana samo za tu priliku, danonoćno stražari u crkvi, simbolizujući rimske vojnike koji su pre više od 2000 godina čuvali Hristov grob u Izraelu.

Među Srbima se običaj čuvanja Hristovog groba verovatno pojavio pre 400 godina, oko 1618. godine kada je u Vrlici napravljena crkva Svetog Nikole. U Dalmaciju je običaj stigao iz Jerusalima, ali postoje i indicije da običaj vodi poreklo od naoružanih skupina koje su od osmanskih upada čuvali crkve u kojima su vršeni obredi za velike praznike.

Nakon operacije „Oluja“ i proterivanja stanovništva iz Republike Srpske Krajine, stanovnici Vrlike, a sa njima i običaj čuvanja Hristovog groba, su se preselili u Batajnicu nedaleko od Beograda. U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice običaj čuvanja groba se održava od tada, a 2012. godine čuvanje Hristovog groba se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.