OVO JE NAŠA INICIJATIVA I RADIMO ZBOG SEBE! Šta je Otvoreni Balkan i šta nam on donosi
Otvoreni Balkan, Foto: Predsedništvo Srbije /Dimitrije Goll

VINSKA VIZIJA

OVO JE NAŠA INICIJATIVA I RADIMO ZBOG SEBE! Šta je Otvoreni Balkan i šta nam on donosi

Ideja tri lidera je da ova inicijativa bude kao dodatni korak ka jačanju privreda regiona i dobrosusedskih odnosa

Objavljeno: 12:17h

Zarad boljeg poslovanja i razvijanja ekonomije regiona Zapadnog Balkana pokrenuta je inicijativa Otvoreni Balkan, čiji su inicijatori Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Edi Rama premijer Albanije i Zoran Zaev, bivši premijer Severne Makedonije.

„Ovo je naša inicijativa, inicijativa ljudi sa Balkana, onih koji shvataju da moraju da se povezuju i da moraju sami da rešavaju probleme. Sve što smo radili, i u ekonomiji i sve što je važno za građane, odražava se u odnosima Severne Makedonije, Albanije i Srbije .Gotovo da nemamo bilateralna otvorena pitanja, sem da budemo prijatelji i radimo u korist građana." Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Ideja tri lidera je da ova inicijativa bude kao dodatni korak ka jačanju privreda regiona i dobrosusedskih odnosa, a sa ciljem da se standardi članica ove inicijative približe modelu Evropske unije u domenu slobodnog kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Inicijativa intenzivnije saradnje je zvanično pokrenuta 2019. godine pod nazivom Mini Šengen da bi kasnije bila preimenovana u Otvoreni Balkan čije su aktuelne članice Srbija, Severna Makedonija i Albanija. Niz susreta zvaničnika tri zemlje usledio je tokom 2019, 2020, 2021. I 2022. godine na kojima je potpisano više deklaracija i sporazuma kojima je Otvoreni Balkan dobio pravni okvir i temelje za konkretne aktivnosti i olakšice.

„Svako ko se suprostavi ovoj inicijativi osuđen je na neuspeh, a ko se suzdržava gubi dragoceno vreme", Edi Rama, premijer Albanije

Vizija ovih zemalja jeste da se pokaže da u regionu postoji saradnja koja je za dobrobit svih i koja će posledično doprineti boljoj reputaciji Zapadnog Balkana, kako u Evropi tako i u svetu.

Sve tri strane ističu da u trenutnim izazovima inicijativa predstavlja primer dobre poslovne saradnje i brže ekonomske integracije zemalja regiona, koja će doprineti sveukupnom boljem životu građana, miru, stabilnosti, prosperitetu i bržem putu ka Evropskoj uniji. .

„Ako se rauzmemo, ne znam zašto ne bismo uspeli. Neka Zapadni Balkan postane Otvoreni Balkan", Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije

Ovu ideju podržavaju evropski i američki komesari, jer je ovo, kako mnogi ističu, novo lice Zapadnog Balkana, a teme ove inicijative se isključivo odnose na životni standard zemalja regiona, slobodnu ekonomiju, turizam, energetiku, poljoprivredu, kao i infrastrukturni projekti koji treba da povežu region.

U okviru ove inicijative, od 1. do 4. septembra u Beogradu, biće održan sajam vina pod nazivom „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji će na jedinstven način ukrstiti vinske puteve Balkana, a sastavni deo vinske vizije jesu poslovni susreti izlagača vina, predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca i predstavnika HORECA industrije. Sajam jeste prilika za sve izlagače za dalje unapređenje saradnje, umrežavanje regionalnih vinarskih i srodnih industrija, kao i jačanje poslovnih partnerstava i kontakata. Za više informacija o ovom projektu posetiite sajt https://fair.openbalkan.com/.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.