LETO NIJE GOTOVO, STIŽE NAM VRELI TALAS IZ AFRIKE: Meteorolog Đurić najavio 39 stepeni
Đorđe Đurić, Foto: Printscreen/facebook/djordjedjuric, Printscreen

VREMENSKA PROGNOZA

LETO NIJE GOTOVO, STIŽE NAM VRELI TALAS IZ AFRIKE: Meteorolog Đurić najavio 39 stepeni

Maksimalna temperatura u subotu kretaće se od 28 do 32 stepena, a u nedelju od 22 do 28 stepeni

Objavljeno:

Sudeći po najnovijoj prognozi vremena, u petak nas očekuje i do 39 stepeni, a od vikenda pad temperatura za 10 do 15 stepeni, uz obilnije pljuskove.

Srbija će od danas do petka biti pod uticajem termičkog grebena na visini, naročito u četvrtak i petak i tada će biti i najvrelije, jer će sa jugozapada pristizati vrela vazdušna masa preko Mediterana, poreklom sa severa Afrike, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

Dakle, od danas do petka biće nam sunčano. Nakon današnjih 31 do 35 stepeni, u četvrtak će biti još toplije, temperatura će se kretati od 34 do 38 stepeni, a najvrelije biće u petak, jer će hladni front ispred sebe pogurati još topliju vazdušnu masu sa juga, pa će maksimalna temperatura biti od 35 do 39 stepeni.

1 / 7 Foto: Emilija Jovanović

- Upravo će ovaj hladni front u sklopu ciklona koji će se premeštati preko našeg područja, doneti u petak promenu vremena. U petak posle podne i uveče u većem delu Srbije jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode sa gradom. Prodor hladnog fronta usloviće da jugoistočni vetar bude u skretanju na severozapadni, a temperatura u osetnijem padu. Srbija će tokom vikenda biti pod uticajem prostrane visinske doline sa severozapada, pa će se uspostaviti snažno severozapadno strujanje, uz dalji prodor osetno svežije vazdušne mase sa severozapada i iz oblasti Alpa, dok će ciklon u prizemlju nastaviti put dalje prema istoku - navodi Đurić.

Kako kaže, tokom vikenda u Srbiji očekuje se umereno do pretežno oblačno vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za obilnije pljuskove.

- Posle dužeg vremena obilniji pljuskovi očekuju se i na širem području Vojvodine, a ukoliko se ostvari da na širem području padne od 20 do 50 litara po kvadratu, lokalno i više, što bi moglo da prekine i koliko-toliko ublaži katastrofalnu sušu - dodaje naš sagovornik.

Maksimalna temperatura u subotu kretaće se od 28 do 32 stepena, a u nedelju od 22 do 28 stepeni. Početkom sledeće sedmice Srbija će pod uticajem visinskog ciklona, pa se uz promenljivo oblačno i svežije vreme očekuje nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27 stepeni, uz postepeni porast temperatura sredinom sedmice.

Prema trenutnim prognozama, stabilizacija vremena i povratak letnjih temperatura očekuje se nakon 25. avgusta kada bismo uz sunčano vreme imali temperature preko 30 stepeni. Prosek maksimalnih temperatura za kraj avgusta je od 25 do 30 stepeni, tako da će nakon toga što u četvrtak i petak budu za 7 do 10 stepeni više od proseka, od vikenda do sredine sledeće sedmice one biti oko, pa i malo ispod proseka za ovo doba godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.