NA VRHU SMO LETNJEG KORONA TALASA, A LEKARI VEĆ NAJAVLJUJU NOVI: Doktorka upozorila 2 grupe ljudi
Tanja Jovanović, Foto: Profimedia, Printscreen

SAVETI

NA VRHU SMO LETNJEG KORONA TALASA, A LEKARI VEĆ NAJAVLJUJU NOVI: Doktorka upozorila 2 grupe ljudi

U Srbiji je na snazi mera obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite

Objavljeno:

Već nekoliko dana u Srbiji broj zaraženih virusom korona varira između 5.000 i 7.000, te lekari kažu da sve ukazuje da smo na vrhu letnjeg talasa, da se narednih dana može očekivati stišavanje situacije i blagi pad broja zaraženih. Međutim, upozoravaju da već u septembru, kada deca krenu u vrtić i školu, zaposleni se vrate na radna mesta posle odmora, epidemijska kriva ponovo može da krene uzlaznom putanjom, te savetuju vakcinaciju, ali i osnovne protivepidemijske mere kao što su nošenje maski u zatvorenom.

Virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona prof. Tanja Jovanović očekuje stagnaciju i blagi pad broja zaraženih narednih dana, ali da se novi porast može očekivati od 1. septembra. Podseća da je tako svake godine, da se sa vraćanjem dece u kolektiv povećava broj respiratornih infekcija.

"Mislim da će doći do stagnacije i pada broja zaraženih narednih dana. To potvrđuju i brojevi od juče. Bolest u ovom talasu prati blaga klinička slika, ali su problem pacijenti koji imaju hronične bolesti, starije osobe. Zbog njih treba voditi računa i pridržavati se bar najosnovnijih protivepidemijskih mera koje su važile od samog početka", rekla je Jovanović za Euronews Srbija.

Ona je podsetila da su te osnovne protivepidemijske mere nošenje maski u zatvorenom, održavanje rastojanja među ljudima i dezinfekcija ruku.

"Za očekivati je da će doći i ove godine do porasta broja inficiranih virusom korona od 1. septembra. To je neminovnost. Međutim, već smo naučili da živimo sa koronom i moramo nastaviti u tom pravcu. Moram da naglasim da sam ja za poštovanje nekih osnovnih mera, a najvažnija je nošenje maski u zatvorenom prostoru", istakla je ona.

1 / 6 Foto: RINA

"Srbija planira nabavku nove vakcine"

U Srbiji je na snazi mera obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabrana bolničkih poseta. Pojedine zemlje u regionu vratile su obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, poput Crne Gore.

"Očekujem da ćemo i mi nešto preduzeti po tom pitanju ukoliko počnu ponovo da rastu brojevi. Sada su odmori, nismo još imali neke zvanične sastanke (Krizni štab), povremeno epidemiolozi razgovaraju sa premijerkom. Sigurna sam, ukoliko bude trebalo, da će se uvesti mere", navela je ona.

Dodaje da ona preporučuje vakcinaciju, iako su postojeće vakcine napravljene na izvornom, vuhanskom virusu korona, koji je u međuvremenu više puta mutirao. Velike farmaceutske kuće poput Fajzera i Moderne, najavile su za jesen nove vakcine koje će u sebi sadržati omikron soj virusa. Jovanović kaže da je i Srbija planirala nabavku novog cepiva, ali da se ne očekuje da će stići pre novembra.

"Uvek preporučujem vakcinaciju, buster dozu za starije od 60 godina. Mi planiramo nabavku, ali ne verujem da će pre novembra stići vakcina koja sadrži i omikron varijantu. Međutim, u međuvremenu su se pojavile i subvarijante omikrona koje se razlikuju. Više od 80 studija koje su zvanično objavljene pokazuju da buster doza, iako ne sadrži omikron varijantu, dobro štiti od teških formi bolesti", naglasila je ona.

Novi talas na jesen

I epidemiolog prof. Branislav Tiodorović nedavno je za Euronews Srbija rekao da se stišavanje letnjeg talasa očekuje sredinom avgusta, ali da se novi talas može očekivati već na jesen u oktobru, novembru. Ne očekuje da će biti značajan i naneti veće probleme.

Branislav Tiodorović
foto: Printscreen/RTS

On je podsetio da je preporuka da se u zatvorenom prostoru nose maske, posebno oni koji imaju oslabljen imunitet. Takođe, da nikada nije ukinuta mera obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite.

"Što se tiče mera na jesen, ako brojevi budu visoki i poraste broj hospitalizovanih, možda ćemo morati da vratimo meru koja se odnosi na nošenje maski u zatvorenom prostoru, što su neke zemlje već i uradile", rekao je prof. Tiodorović.

Inače, laboratorijski nije potvrđeno, ali epidemiolozi smatra da je u Srbiji dominantna podvarijanta BA.5 omikrona koja se brzo širi, lako prenosi, ali izaziva blažu kliničku sliku bolesti. Trenutno je na bolničkom lečenju manje od 700 pacijenata.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.