OGLASIO SE WOLT POVODOM SLUČAJA "DOSTAVLJAČ": Ovo je njihov komentar na UZNEMIRAVANJE DEVOJKE!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

koštalo ga posla

OGLASIO SE WOLT POVODOM SLUČAJA "DOSTAVLJAČ": Ovo je njihov komentar na UZNEMIRAVANJE DEVOJKE!

U saopštenju, kompanija precizira da je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora

Objavljeno:

Dostavljač hrane, koji je dobio otkaz jer je nakon dostavljene porudžbine poslao poruku devojci, i dalje je tema na društvenim mrežama. Naime, odluka devojke bila je da prijavi spornu poruku, dok je odluka kompanije zbog zloupotrebe broja telefona bila da otpusti dostavljača.

“Ej, kakva je hrana bija juče? Dostavljač”, glasila je poruka koju je devojka dobila. Nakon toga, uplašena za svoju sigurnost, devojka je prijavila momka kompaniji za koju radi. Mnogi komentari su se nizali na društvenim mrezama. Jedni smatraju da je reakcija preterana, drugi ističu da takvi potezi moraju da se osude jer unose strah. Poverenik za zaštitu podatka o ličnosti nema dilemu – Zakon je prekršen i najavljuje vanrednu kontrolu.

“Najiskrenije žalimo što je došlo do ove situacije”

U saopštenju, kompanija precizira da je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora, piše “RTS”.

– U svim potpisanim ugovorima koje imamo sa partnerima i sopstvenim zaposlenima jasno je navedeno da oni ni pod kojim okolnostima ne smeju da otkrivaju, koriste ili zloupotrebljavaju informacije u vezi sa isporukama, porudžbinama ili korisnicima Platforme u bilo koju svrhu, osim za usluge dostave. Najiskrenije žalimo što je došlo do ove situacije, navode u “Voltu”.

“Zakon je prekršen i najavljuje vanrednu kontrolu”

Da li se navodi kompanije u praksi i primenjuju sledeće nedelje će, kako je najavio, vanredno kontrolisati tim Poverenika za zaštitu podataka. Ono što je za sada utvrdio jeste da je dostavljač prekršio Zakon.

– Poenta je u tome da ono za šta vam neko traži podatke samo u tu svrhu može i da obrađuje, u ovom slučaju ti podaci – broj telefona, adresa stana, ime su mogli biti korišćeni isključivo u svrhu izvršenja posla, dostavljanja hrane. Onog trenutka kada je obavljen posao dostavljanja hrane ti podaci gube značaj što se tiče svrhe i ne smeju više da se koriste, kaže poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

– Takođe Marković ističe da je sadražaj poruke nebitan, ali da je bitno to što je podatak o njenom telefonskom broju iskorišćen za svrhu za koju nije prikupljen.

telefon
foto: Profimedia

Dostavljač nije ostao suzdržan

Nakon dobijenog otkaza dostavljč nije ostao suzdržan, te je poslao još jednu poruku devojci:

“Ej, samo da ti se zahvalim. Juče sam dobio otkaz na poslu zbog tebe. Ne mogu da verujem da si se žalila Voltu, jer sam ti se javio na najnormalniji način i poslao jednu poruku, niti sam bio vulgaran, niti bilo šta. Svaka čast, ne znam kakvu ti korist imaš od toga, ali eto, ja sad posao više nemam niti imam mesečne prihode”.

Žene delile negativna iskustva

Zloupotreba broja telefona pokrenula je lavinu reakcija, a ubrzo su na pojedinim stranicama i druge žene podelile svoja negativna iskustva.

Sociološkinja iz “Ženske solidarnosti” Jelena Riznić kaže za RTS da je bilo i slučajeva da neko čuje broj telefona kada neko uplaćuje kredit. Takve situacije dovode do straha.

– Tu postoji jedna činjenica straha, vi ne možete da znate ko je potencijalno opasan, ko nije. Ovo jeste konkretna situacija jer postoji ugovor o zaštiti privatnosti, ali vrlo važno je da menjamo svest da čak i kada nema ugovora, zakona postoji nešto što je nepisano, poručuje Jelena Riznić.

Ono što jeste propisano su kazne za one koji povrede Zakon o zaštiti podataka o ličnosti – fizičkim licima preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara, dok bi pravna lica mogla da plate i do dva miliona dinara kazne.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.