U SUBOTU ĆE SE SASTAVITI NEBO I ZEMLJA! Pašće kiše kao što padne za pola MESECA, čeka nas PROLOM OBLAKA (FOTO)
Nevreme, Foto: RINA

oprez

U SUBOTU ĆE SE SASTAVITI NEBO I ZEMLJA! Pašće kiše kao što padne za pola MESECA, čeka nas PROLOM OBLAKA (FOTO)

Republički hidrometeorološki zavod juče je izdao detaljno upozorenje na padavine

Objavljeno:

Nakon nekoliko dana prijatnih temperatura, danas će u Srbiji početi kraći talas lošijeg vremena. Promena se očekuje u večernjim časovima, a prema najavama RHMZ, pravi prolom oblaka čeka nas u subotu, za kada je prognozirano da padne više od 30 mm kiše za 24 sata.

Pročitajte i kakvo vreme nas danas očekuje!Poređenja radi, prema podacima koje je svojevremeno objavio servis "Weather2Umbrella" prosečna količina padavina tokom avgusta je 60 mm, što znači da bi u subotu moglo da padne onoliko kiše koliko padne za 15 dana.

Republički hidrometeorološki zavod juče je izdao detaljno upozorenje na padavine.

U subotu 30 mm kiše, u nedelju 20

- Lokalni pljuskovi sa grmljavinom koji se u petak očekuju u centralnim i južnim delovima Srbije za dane vikenda će se intenzivirati uz količinu padavina u subotu lokalno iznad 30 mm za 24 sata, a u nedelju iznad 20 mm za 12 sati. Više padavina će biti u zapadnim, centralnim i južnim krajevima Srbije - stoji u upozorenju meteorologa.

Oluja
foto: Nemanja Nikolić

Iako smo mislili da će ovaj kišni talas možda označiti kraj leta, prognoza kaže drugačije i već za sledeću nedelju najavljuje porast temperature i još jedan toplotni talas.

- Sledeće sedmice osetniji porast temperature uz postepeno razvedravanje od ponedeljka, a najtopliji dani će biti četvrtak i petak, 18. i 19. avgust kada se ponovo očekuje da maksimalna temperatura bude oko i iznad 35 stepeni - navodi RHMZ.

Rhmz
foto: RHMZ / SCREENSHOT

O tome kakvo nas vreme očekuje tokom narednih dana, govorio je i meteorolog Đorđe Đurić. On je takođe naveo da nas čeka kišni vikend, kao i da će ponegde biti uslova za grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

Pljusak, Kiša, Nevreme
foto: Beta / Dragan Gojić

Povratak 40 stepeni

Nakon toga, sledi još jedan topli talas.

Objašnjava da se početkom sledeće sedmice očekuje se postepena stabilizacija i toplije vreme, ali je uz jači razvoj oblačnosti još tokom ponedeljka i tek ponegde tokom utorka moguće da bude lokalnog pljuska sa grmljavinom.

Od srede se očekuje jačanje termičkog grebena na visini sa jugozapada, pa će u sklopu njega sa jugozapada Evrope i Mediterana uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska.

- Usled ovakve sinoptičke situacije, u Srbiji će od srede biti sunčano i tropski toplo, a novi toplotni talas doneo bi temperature preko 35°C. Ukoliko se današnje prognoze ostvare, oko 18-19. avgusta, sledećeg četvrtka i petka, očekuju se temperature i do 40°C. Oko 20. avgusta, za sada bi došlo do suvog osveženja, ako se može tako i nazvati, jer bi oslabljeni hladni front doneo jak severozapadni vetar i pad temperatura za 5 do 7 stepeni, ali bi one i dalje bile iznad 30°C – kaže Đurić.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Suša napravila probleme

Đurić ističe da iako je u prethodnom periodu u mnogim predelima Srbije bilo obilnijih pljuskova, padavine su ponovo bile neravnomerno raspoređene, pa se u mnogim predelima i dalje nastavlja jaka suša, naročito u Banatu i u centralnim predelima Vojvodine.

U tim predelima suša je katastrofalna, kukuruz je potpuno podbacio, tako da su posledice nesagledive, a kako će naredni kišni talas ponovo zaobići za vikend ovo područje Srbije, situacija će se dodatno pogoršati. U ostalim predelima Srbije, očekivane padavine tokom vikenda će koliko-toliko poboljšati situaciju sa sušom.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.