NOVI VIRUS NAPADA DECU, IMAJU VISOKE TEMPERATURE, A NEGATIVNI NA KORONU: Roditelji zabrinuti
Dr Olivera Ostojić, Foto: Profimedia

panika

NOVI VIRUS NAPADA DECU, IMAJU VISOKE TEMPERATURE, A NEGATIVNI NA KORONU: Roditelji zabrinuti

Klinička slika je takva da deca nekoliko dana imaju visoku temperaturu, što roditelje naročito brine

Objavljeno:

U vreme kada korona brojke vrtoglavo rastu, decu sve više kosi druga letnja infekcija koja zadaje muke roditeljima.

Zabrinute mame i tate ne znaju kud sa decom koja iznenada dobijaju visoku temperaturu i do 39 stepeni - kod svog pedijatra ili u kovid ambulantu. Kovid test je obično negativan, jer se radi o potpuno drugom virusu.

Rođendan, Deca, Porodica
foto: Profimedia

Klinička slika je takva da deca nekoliko dana imaju visoku temperaturu, što roditelje naročito brine. Virus je, na sve to, lako prenosiv, priča nam jedna mama, mada doktori kažu da ipak nema razloga za brigu i da širenje nije tako eksplozivno.

- Pola grupe izostaje iz vrtića, gotovo svi imaju iste simptome. Prvo smo mislili da je korona, ali deca su negativna. Temperatura traje oko tri dana, ali bolest iscrpi i nas, i decu. Ne znam otkud ta epidemija virusa usred leta - kazala je ova mama.

I zaista, u vreme kada se očekuju crevne, pomalo je neobično da decu kose respiratorne infekcije. I za to je, na neki način "kriva" korona.

Kako objašnjava načelnica dečje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić, razloga za paniku nema, jer nije u pitanju ništa neuobičajeno.

Olivera Ostojić
Olivera Ostojićfoto: Screenshot/RTS

- Virus je prisutan, ali nema razlike u odnosu na prethodne godine. Virus se ne širi mnogo, nije da dolazi po stotine dece u grupama. Ima ih, ali to nije ništa veliko. U pitanju su klasični respiratorni virusi koji se i inače javljaju u ovo doba godine i kasnije. Sad se sve malo pomerilo zbog korone, pa kalendar virusnih infekcija nije isti kao ranije. Sada bi trebalo da budu digestivne virusne infekcije, sa povrađanjem i dijarejom - objašnjava dr Ostojić.

Tih virusnih infekcija ima, kao i respiratornih sa gušoboljom i teperaturom, ali ne u velikom broju.

Situacija nije alarmanta

Kako nam je objasnio načelnik pedijatrije Doma zdravlja Rakovica dr Rade Ružić, situacija nije alarmantna ni u domovima zdravlja.

- Svaki virus se brzo širi, to je normalno, ali nema povećanog broja pacijenata - objašnjava Ružić.

Roditeljima ostaje samo da pripaze na svoju decu - da pored ovog virusa ne dobiju još i koronu, kao i da budu oprezni kako ne bi dolazilo do daljeg širenja obe infekcije.

Ipak, nema razloga za paniku, a posle konsultacije lekara i uz uobičajenu "narodnu medicinu", eventualno i neki lek za sniženje temperature, bolest će brzo proći.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.