DANAS OBAVEZNO IZGOVORITE OVU KRATKU MOLITVU: Sveti Kalinik izbaviće vas iz NEVOLJA!
Ilustracija, Foto: Printscreen

PRAZNIK SPC

DANAS OBAVEZNO IZGOVORITE OVU KRATKU MOLITVU: Sveti Kalinik izbaviće vas iz NEVOLJA!

Veruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uverenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave dan sećanja na Svetog mučenika Kalinika, hrišćanskog svetitelja za koga se veruje da je preobratio na desetine hiljada vernika.

Sveti Kalinik je rodom iz Kilikije, a život je proveo propovedajući jevanđelje.

Na svom putu, u Ankiri, uhvatio ga je paganski knez Sakerdona, koji mu je zapretio da će ga mučiti ukoliko se ne pokloni idolima.

Dok su išli u grad Gangarski, vojnici su ožedneli, a kako vode nije bilo, Sveti Kalinik napravio je čudo - pomolio se Bogu i voda tada poteče iz jednog kamena.

1 / 6 Foto: printscreen Facebook/Свети Јован Претеча

Ipak, stradanja ga ništa nije poštedelo - kada su stigli u grad Gangarski, svetog Kalinika su mučitelji bacili u oganj. Svetitelj se tada pomolio Bogu govoreći: "Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem", pa ušao u oganj. Kada se vatra ugasila, on je bio mrtav, ali je njegovo telo bilo nepovređeno.

Veruje se da je ovaj svetac zaštitnik svih onih koji nepravedno pate zbog svojih uverenja, a njemu se mole i obraćaju oni koji su spremni i da stradaju zbog svojih ispravnih načela.

Običaj je da svako ko se nađe u nekom problemu ili nedaći, danas ode do crkve, zapali sveću i pomoli se Svetom Kaliniku, ali i da izgovori molitvu:

"Mučenik Tvoj Gospode, Kalinik, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.