KRISTILI SE KAD SU VIDELI TRUPAC: Ćirovićima se ukazao neviđen ZNAK U DRVETU (FOTO)
Trupci, Foto: RINA

AU

KRISTILI SE KAD SU VIDELI TRUPAC: Ćirovićima se ukazao neviđen ZNAK U DRVETU (FOTO)

Desilo im se prvi put u životu da im se neki znak ukaže na trupcu, do tada su o tome slušali samo priče

Objavljeno:

Da priroda neretko potpuno sama naslika idealne oblike, dokazano je još jednom, i to na proplancima planine Zlatar.

Prilikom seče stabala, ispred tri meštanina zaseoka Ćirovići u selu Božetići ukazala se jasna slika violine, sa sve gudalom i zatezačem struna. Desilo im se prvi put u životu da im se neki znak ukaže na trupcu, do tada su o tome slušali samo priče.

- Iznenađeni, okretali smo i prevrtali trupčiće, zagledali, krstili se... Drva sam spremao za ogrev i sekli smo tu bukvu koja je poprilično bila velika, a po sredini smo ugledali tu sliku. Violina izgleda kao da je slikar precizno crtao olovkom i obojio, zaista neverovatno - rekao je za RINU Blažo Ćirović iz Božetića.

Drvo
foto: RINA

On dodaje da ovaj dar prirode najverovatnije neće završiti u šporetu ove zime, već će ga sačuvati kao uspomenu. Prema mnogim narodnim verovanjima, ukazivanje oblika u drvetu može biti neki znak. Do sada se dešavalo da se na trupcu ukaže krst ili čak negde i Sveta Petka, ali po prvi put jedan muzički instrument.

- Pitaju nas da li je neko u porodici bio svirač, ili će tek postati. Odgovaram da nije. Tako da je pravo čudo i još uvek potpuna nepoznanica zašto se baš violina ukazala na bukvi - dodaje Blažo.

Drvo
foto: RINA

Oko dve stotine kilometara dalje ka Beogradu, u selu Pranjani, i te kako vide simboliku u ovom događaju. Jer se upravo u tom mestu na Suvoboru sledećeg vikenda održava četvrti po redu, jedini koji slavi ovaj instrument - Sabor violinista. Izgleda da je, bez obzira na sav marketing, prvo u zlatarskoj šumi najavljen predstojeći događaj.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.