EVO KAKO JE IZGLEDALO OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE "OLUJE" U NOVOM SADU: Okupljeni su poslali SNAŽNU PORUKU! (VIDEO)
Godišnjica "Oluje", Foto: Samo Novi Sad

godišnjica

EVO KAKO JE IZGLEDALO OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE "OLUJE" U NOVOM SADU: Okupljeni su poslali SNAŽNU PORUKU! (VIDEO)

“Devetu godinu zaredom obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata protiv jednog naroda.”

Objavljeno:

Na Trgu slobode u Novom Sadu obeležen je Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji Oluja kada je pre 27 godina hrvatska vojska i policija proterala 250.000 Srba iz Hrvatske, a više od 1.800 je tada ubijeno i nestalo.

Novi Sad je bio u znaku sećanja na žrtve najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, i saosećanja svih koji su u velikom broju došli da pruže podršku žrtvama progona i odaju poštu stradalima i nestalima tokom najvećeg zločina nad srpskim narodom u novijoj istoriji.

1 / 3 Foto: Samo Novi Sad

Na centralnoj manifestaciji prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri, poslanici, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, veliki broj ljudi iz različitih delova Srbije, kao i brojni sugrađani, ujedinjeni u nameri da sačuvaju sećanje na žrtve tog zločina.

Promo
foto: Samo Novi Sad

Parastos za žrtve zločinačke akcije Oluje služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji je poručio da moramo da praštamo, ali da ne smemo da zaboravimo, već pamtimo da ne bi neko mogao da kaže da se to nije desilo.

“Devetu godinu zaredom obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata protiv jednog naroda.” - poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i naglasio da su razlozi za okupljanje tuga zbog ubijenih i prognanih i svedočenje o zločinima pogroma koje mora da se čuje.

Milorad Dodik, član Predsednišva BiH takođe se obratio svim prisutnima: “Srbi jesu prognani, tačno - Oluja je pogrom, ona je zločin, ona je genocid, ona je etničko čišćenje. Samo okupljeni, jedinstveni možemo da očuvamo i sjećanje i pamćenje, da samo na taj način možemo da živimo, da se uzdignemo i da kažemo da smo jedinstven narod, da nismo ni bosanski, ni hrvatski Srbi, nego smo Srbi.”

Promo
foto: Samo Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, na svojim društvenim mrežama ovim povodom poručio je: “I kada ćutimo, nismo zaboravili. I kad oprostimo - nećemo zaboraviti. Da se nikad nijednom narodu ne ponovi ono što se Srbima desilo u Oluji.”

Okupljeni u Novom Sadu poslali su snažnu poruku mira i oproštaja ali i poruku da Oluja jeste pogrom i da se naše žrtve i zločin nad našim narodom nikada neće zaboraviti.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.