MNOGI BLAGE VEZE NEMAJU ŠTA ZNAČI IME BALŠA: Potpuno je NEVEROVATNO
Muškarac, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

MNOGI BLAGE VEZE NEMAJU ŠTA ZNAČI IME BALŠA: Potpuno je NEVEROVATNO

Pretostavka je da je ime izvedeno od reči „svrgnuti“, tj. „krah“. Stoga ovo ime ima isto značenje kao Hrvoje ili Rastko (od Hrast-Hrastko). Dakle, Balša je momak koji ruši prepreke pred sobom. Drugi oblik ovog imena je Baoša.

Objavljeno:

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime koje je u poslednje vreme sve popularnije, posebno na teritoriji Beograda. Postoji nekoliko tumačenja porekla i značenja ovog imena. U prenesenom smislu, Balsha znači – snažan, zdrav i krupan momak.

Pretostavka je da je ime izvedeno od reči „svrgnuti“, tj. „krah“. Stoga ovo ime ima isto značenje kao Hrvoje ili Rastko (od Hrast-Hrastko). Dakle, Balša je momak koji ruši prepreke pred sobom. Drugi oblik ovog imena je Baoša.

Poznate ličnosti sa imenom Balša

Balša Božović – POLITIČAR

(rođen 10. maja 1983. u Beogradu) je srpski političar, član Demokratske stranke i bio je predsednik Demokratske omladine od 21. juna 2009. do 23. jula 2013. Sada je predsednik ogranka DS-a za grad Beograd.

Balša Brković – PISAC

(rođen 1966. u Podgorici, Jugoslavija) je crnogorski pisac, esejista i pozorišni kritičar. Takođe je urednik kulturne rubrike dnevnih novina Vijesti i jedan od istaknutih članova socijalno-liberalne opozicione stranke Ujedinjene reforme (URA).

Balša Radunović – KOŠARKAŠ

Balša Radunović (5. avgusta 1980.) Je penzionisani profesionalni crnogorski košarkaš. Visok je 2,06 m (6’10 „), igrao je poziciju centra.

Balša Koprivica – KOŠARKAŠ

(rođen 1. maja 2000) je srpski košarkaš na Florida State Seminoles of Atlantic Coast Conference (ACC). Smatran je jednim od deset najboljih fakultetskih regruta u klasi 2019, sve dok tokom svoje starije godine nije pao na regruta sa četiri zvezdice.

Balša Božović – NOGOMETAŠ

(rođen 1. maja 1987. u Podgorici) je penzionisani crnogorski fudbaler koji je igrao na poziciji veznog igrača. Igrao je za Perselu Lamongan, Melaka United i Arema FC.

Balša Hercegović – VOJVODA

Bio je „vojvoda od Svetog Save“ (duk sancti Save), kao sin Vladislava Hercegovića, vojvoda od Svetog Save, nastao iz braka sa vizantijskom princezom Anom Kantakouzene. Istoričar D. Lovrenović primetio je da je moguće da je on sin Jelene Nelipić.

Nešto posle 1455. godine, Vladislav je poslao Anu i Balšu i nećakinju Maru da žive u Republici Raguzi. Brat Balše bio je Petar. Njegovom ocu je Matija Korvin dao imanje Kalnik kod Križevaca u Hrvatskoj 1469. godine, gde je Balša izgleda otišao u penziju.

Balša Radović – FUDBALER

(rođen 4. januara 1991.) je crnogorski profesionalni fudbaler koji trenutno igra za FK Igalo 1929 u crnogorskoj Trećoj ligi.

Balša Kašćelan – POLITIČAR

Diplomirao je 2000. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,58. Magistrirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ocenom deset, a doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu ocenom deset. Dobitnik Zahvalnice Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za odličan uspeh.

Balša Đogo – REDITELJ

Balša Đogo je srpski filmski i TV reditelj. Završio je Osmu beogradsku gimnaziju i diplomirao režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Vlatka Gilića. Početkom devedesetih potpisao je emisije za RTS kao direktor u oblasti kulture: Kult, Petkom, Alisa – evropski časopis za kulturu i Nineties – mesečnik za vizuelne medije.

Od septembra 1999. godine zaposlen je kao TV reditelj u studiju Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao pomoćnik reditelja radio je na brojnim televizijskim serijama i filmovima: sarađivao je sa poznatim rediteljima.

Istorija vezana za ime Balša

Plemićka porodica Balšić

Balšići (Balšići) su bili plemićka porodica koja je vladala „Zetom i primorjem“ (južna Crna Gora i severna Albanija), od 1362. do 1421. godine, tokom i nakon pada srpskog carstva.

Osnivač Balša bio je sitni plemić koji je za vreme vladavine cara Dušana Moćnog (r. 1331–1355) držao samo jedno selo, a tek nakon careve smrti, njegova tri sina stekla su moć u Donjoj Zeti stekavši zemlje gospodina Žarka (fl. 1336–1360) pod nejasnim okolnostima, a zatim su se proširile u Gornju Zetu ubistvom vojvode i čelnika Đuraša Ilijića (r. 1326–1362 †).

Pa ipak, oni su u ediktima cara Uroša Slabog (r. 1355–1371) bili priznati za regionalne gospodare Zete. Posle Uroševe smrti (1371), porodica se svađala sa Mrnjavčevićima, koji su kontrolisali Makedoniju. 1421. godine Balša III je smrću preneo zetsku vlast svom ujaku despotu Stefanu Visokom.

Balša I

Balša I. Zetski plemić, osnivač Balšića, druge istorijske crnogorske dinastije. Iskoristio je haotičnu situaciju u srpskom carstvu posle smrti cara Dušana, a 1360. proširio je svoju oblasnu vlast na Bar i Skadar. Titulu počasnog građanina Dubrovnika stekao je 1361. godine.

Balša II

Balša Balšić (umro 18. septembra 1385), u istoriografiji poznat kao Balša II, bio je gospodar Donje Zete od 1378. do 1385. Uspeo je da proširi svoje granice prema jugu; pobedivši albanskog vojvodu Karla Topiju. Bio je član plemićke porodice Balšić koja je vladala Zetom (sa Skadrom) od oko. 1362. do 1421.

Balša III

Balša Stracimirović (prezime je ponekad Balšić ili Đurđević) ili Balša III (1387 – 28. aprila 1421, u Beogradu) bio je peti i poslednji vladar Zete iz plemićke porodice Balšić, od aprila 1403. do aprila 1421. Bio je sin Đurađ II i Jelena Lazarević.

1407. godine Balša III se oženio Marom, ćerkom Nikete Thopia. U svom drugom braku Balša III se oženio Boljom, ćerkom Koje Zaharije, 1412. ili početkom 1413. Imali su dve ćerke Jelenu (nazvanu po Balšinoj majci) i Teodoru.

Jelena se udala za Stjepana Vukčića Kosače i bila majka kraljice Katarine od Bosne i Vladislava Hercegovića. 1415. godine umire jedini sin Balše i jedini muški potomak porodice Balša.

Numerologija imena Balša

Numerološka vrednost za ime Balša je 1. Ljudi sa imenom Balša ostavljaju snažan utisak na ljude oko sebe, jer uvek privlače pažnju. Puni su samopouzdanja i svesni svojih vrednosti. Uglavnom postižu uspeh u životu, ne mogu da podnesu gubitak.

(Espreso/Znacenjaimena.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.