DOKTORKA OSTOJIĆ OTKRILA SIMPTOME KORONA VIRUSA KOD DECE: U ovome se razlikuju od naznaka INFEKCIJE kod ODRASLIH!
dr Olivera Ostojić, Foto: PRINTSCREEN/RTS

OBRATITE PAŽNJU!

DOKTORKA OSTOJIĆ OTKRILA SIMPTOME KORONA VIRUSA KOD DECE: U ovome se razlikuju od naznaka INFEKCIJE kod ODRASLIH!

Kod većine starije dece simptomi infekcije novim korona virusom mahom se ne razliku od klasične prehlade koju i oni, pa i stariji, “zakače” više puta godišnje

Objavljeno:

U sedmom talasu infekcije korona virusom kliničke slike zaraženih razlikuju se od onih koje su bile karakteristične u prethodnim talasima.

Simptomi su sada drugačiji i kod dece koja su, da podsetimo, u prvom naletu uglavnom prolazila asimptomatski i upravo zbog toga predstavljala najveći rizik za starije članove porodice, posebno za one koji boluju od nekih hroničnih bolesti.

Prema rečima dr Olivere Ostojić iz Dečje bolnice “Dr Dragiša Mišović”, za Jutarnji program RTS-a, poslednjih nedelja povećan je broj dece koja su zaražena SARS-CoV-2 virusom, a uglavnom se radi o bebama od mesec do mesec i po dana.

- Simptomi na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju kod dece su povišena telesna temperatura koja se kreće oko 38,5 do 39 stepeni, pospanost i uznemirenost - ističe dr Ostojić i dodaje da bi bebe koje imaju navedene simptome trebalo da budu bolnički opservirane.

Korona, Covid 19, Mama i beba, test
foto: Profimedia

Kod većine starije dece simptomi infekcije novim korona virusom mahom se ne razliku od klasične prehlade koju i oni, pa i stariji, “zakače” više puta godišnje. Kijanje, grebuckanje u grlu, malo povišena temperatura, osećaj malaksalosti i kašalj karakteristični su i za infekciju korona virusom i za prehladu, pa je, podsećaju stručnjaci, jedini način da roditelju otkriju da li je njihovo dete pozitivno na koronu - testiranje.

Na sreću, podvarijanta omikrona koja cirkuliše u populaciji daleko je blaža nego delta i beta koje su bile dominantne u prethodne dve godine. Dok su beta i delta soj davali mnogo teže kliničke slike - virus je zahvatao pluća i u nekim slučajevima za svega 24 sata davao sliku “mlečnog stakla” na plućima, dotle se omikron “zadržava” samo u gornjem respiratornom traktu.

Kod manjeg broja odraslih infekcija omikronom i podvarijantama daje i povišenu temperaturu koja, na sreću, ne traje dugo, ali je i u ovom sedmom talasu preporuka da svako ko je pozitivan na testu provede u izolaciji do sedam dana i odmara se, uz unošenje većih količina tečnosti i uzimanja terapije koju je lekar preporučio.

Lekari, takođe, apeluju da je nošenje maski od velikog značaja kako se ne bismo zarazili i prenosili virus.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.