OVAJ DEKA JE NAJSTARIJI SRBIN: Ima 105 godina, i recept za dugovečnost ZLATA VREDAN!
Deka Živan, Foto: Printscreen/Youtube/INFO LIGA IVANJICA

živa legenda

OVAJ DEKA JE NAJSTARIJI SRBIN: Ima 105 godina, i recept za dugovečnost ZLATA VREDAN!

Živan danas živi sam, ima sedmoro dece i preko 40 unučadi i praunučadi, ali ih je sve život odveo na neku drugu stranu.

Objavljeno:

Stopetogodišnji Živan Popović, iz sela Latvica kod Arilja, najstariji je građanin naše zemlje.

Rođen je u vihoru Velikog rata, a samo zahvaljujući veri u Boga i časni krst, kaže, uspeo je da prebrodi sve nevolje koje su se obrušile na Srbiju i koje ni njega nisu zaobišle.

- Znaš kako? Nikome nisam mislio zlo, a držao sam se Gospoda Boga gde sam god bio. Tri meseca sam u Čačku na vežbi bio i kad smo trebali da idemo, tamo predratno stanje, pitaju ko hoće da se pričesti u crkvi, a ko neće ne mora. Zovnem mog komšiju, on kaže neće, reko' - ja hoću. Dođem ispred crkve ono dvojica vojnika i pričestim se, Gospod Bog me dovede kući opet, te se vratih - priseća se Živan.

Živan danas živi sam, ima sedmoro dece i preko 40 unučadi i praunučadi, ali ih je sve život odveo na neku drugu stranu.

- Kako smo se mi mučili! Deca sedmoro - petoro od prve dece i dvoje od druge i poćerka bila osma. Bilo nas desetoro čeljadi ovde u kući, a gladne i ratne godine, trebalo je to izdržavati. Ja sam nešto računao - preko 43 unučadi i praunučadi imam - kaže Popović.

Ne može tačno da se seti da li je četiri ili pet puta gledao smrti dirketno u oči, međutim, nebeska sila koja ga i dan-danas vodi, odlučila je da mu podari dugovečnost.

- Sad samo ono što je najnužnije, kakvo je vreme moraš tako da se povijaš. Ne možeš na vrućini ništa. Jednu kad popijem kafu izjutra onda samo jednu cigaru ispušim, a kad dođe društvo, onda i po dve, tri - priznaje deka.

Dok se priseća prošlog veka, Živan tačno zna ime i prezime svake osobe koja mu je pomogla u životu, kaže, malo je takvih ljudi i greh od Boga bi bio da im imena zaboravi.

- Ima neka duhovna sila koja vlada čovekom, koja se meni i prikazivala, ali ja to ne pričam nikome, samo mogu da pratim to. Kao da pratim. Kako radiš, tako će ti se i platiti, ne možeš ti da naplatiš nešto ako nisi zaradio. Lako je crkvu imati i moliti se u crkvi i uraditi ordene ovde na prsa, ali treba u duši da imaš Boga - savetuje Popović.

Živan
foto: Printscreen/Youtube/INFO LIGA IVANJICA

Ovaj najstariji Srbin dane provodi tako što se priseća vremena kada je oko njega sve vrvilo od života, a sada tek ponekad vidi taksistu ili poštara. Ima poruku za generacije koje dolaze - da su zla misao i mržnja smrt za organizam, dok dugovečnost donose ljubav i vera.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.