NE ZNATE KAKO DA IZABERETE IME ZA VAŠEG PSA? Ovo je najduži spisak, PA ODABERITE
Foto: LiveProduction

sigurno ćete naići na neko koje vam se dopada

NE ZNATE KAKO DA IZABERETE IME ZA VAŠEG PSA? Ovo je najduži spisak, PA ODABERITE

Žuća, Džeki, Švrća, Luna, Lara? Koje je najbolje ime za vašeg psa?

Objavljeno:

Pas je čovekov najbolji prijatelj i uzeti psa za ljubimca se nikad neće ispostaviti kao greška. No, stvar koja mnogim vlasnicima pasa daje glavobolje jeste koje ime da daju svom novom prijatelju. Nekad već unapred znate kako ćete ga nazvati, a nekad imate poteškoće da se odlučite jer vam se čini da ni jedno ime ne odgovara vašem ljubimcu. Tu mi uskačemo u pomoć – skupili smo najlepša imena za pse (muške i ženske) od kojih će vam se bar jedno sigurno dopasti.

Ako već niste unapred isplanirali kako da nazovete štene, možda je najbolje da sačekate da ga usvojite, da vidite kako izgleda, možda i sačekate dan dva da biste videli kakav je njegov karakter.

Jer nekad tek po karakteru, specifičnoj osobini ili izgledu psa možete videti da li će mu ime odgovarati ili ne. Osetićete koje je najbolje ime za vašeg psa, ne brinite.

Krećemo sa savetima kako odabrati ime svom psu, za slučaj da mislite da ni jedno sa ovog spiska nije savršeno za vašeg mezimca.

1 / 6 Foto: LiveProduction

Kako odbrati ime za psa?

Veoma je bitno kakvo ćete ime za psa odabrati, to će biti psu oznaka za identifikaciju na koje će reagovati. Najpre će biti potrebno neko vreme dok pas ne nauči koje je njegovo ime, a to ćete uraditi dresurom, starom dobrom metodom pogodak – posledica.

Dakle, kad god pas odreaguje na ime, vi mu date poslasticu. Na taj način će povezati svoje ime sa nečim lepim i uvek će se na njega odazvati.

Potrudite se da birate imena koja sadrže tvrde glasove kao što su R, G, K, G, Č, DŽ – jer će na njih psi radije odreagovati, nego na kao, na primer, za slovo S. Psi će navedene glasove bolje razlikovati od onih mekših.

Ako ste usvojili psa koji već ima ime, možda nije najbolja ideja da to ime promenite, zato što se već naviklo na prethodno. Ipak, ako je kuče uzeto iz azila u kome nije imalo previše interakcije sa ljudima i nije dovoljno puta čulo svoje ime da se na njega odaziva, slobodno ga promenite

Naravno, svaki vlasnik ima više od jednog imena za svog ljubimca, jedno je kad mu tepa, kad ga grdi – sve zavisi od situacije. Ali sa tim drugim imenima počnite kada se vaš pas već dobro navikao na svoje osnovno ime.

Nemojte ga zbunjivati u početku jer samim useljenjem kod vas ima puno toga da nauči – da se ono prilagodi vama, kao i vi njemu.

Ilda, Pas, Espreso ljubimac
foto: Privatna arhiva

Ženska imena za pse

Kada tražite muška imena za pse na internetu, najčešće ćete pronaći ona imerička. I to je sasvim u redu ukoliko vam se takva imena dopadaju. Mi smo se potrudili da nađemo i domaća imena, ali i strana, kako biste imali veći izbor.

Arja – ime potiče iz svima poznate serije “Igra prestola”. Arja je u seriji hrabra, odlučna, snalažljiva, uporna – tako da ako se odlučite vašoj ljubimici da date ovo ime, ona ga je sigurno zaslužila time što je pokazala ove osobine.

Astra – ima značenje zvezde, pa ako vam je primamljivo ime koje zvuči neobično i mistično, ovo je pravo ime za vašeg psa.

Alisa – primetićete da mnoga ženska imena za pse počinju sa slovom A, to je zato što ova imena zvuče nežno, ali istovremeno i prodorno.

Akira – ime koje zvuči jako i oštro upravo zbog prisustva slova K i R. Psu će uz ovo ime biti lako da zapamti kako se zove.

Aurora – još jedno jako ime, a ima značenje boginje jutra i svitanja.

Bela – ime za pravu lepoticu i pristaje svim rasama pasa.

Bea – pojedini vlasnici vole što kraća imena, koje će i psi pre shvatiti od onih neshvatiljivo dugačkih.

Cica/Cici – ime koje je tipično za naše podneblje. Kod nas se koristi i ako nadimak kod ljudi i koristi se kao tepanje. Zato spada i u odlična ženska imena za pse, jer kada birate imena za ljubimca, ona uvek treba pomalo da zvuče kao da mu tepate. To će pomoći da pas stvori pozitivne asocijacije na svoje ime.

Dara – još jedno kratko ime koje se vezuije za naše prostore. Definitivno zapostavljeno, ali vrlo lepo ime koje u sebi sadrži to R na koje se kuce odazivaju.

Dona – mnoge kuce nose ovo ime. Donna predstavlja italijansku reč za ženu.

Foto: Freepik/Racool_studio

Džesi – jeste da je u pitanju anglo-saksonsko ime, ali Džesi je popularno žensko ime za pse i na našim prostorima.

Gara – prelepo ime za crnu ženkicu, muška verzija bi bila Gari, od naše reči garavo. Ovo ime može proći i kod crnih maca.

Hana – ovo je lepo ime i za žene, ali i za ljubimce. Poreklo ovog imena ima značenje “dar od Boga” ili “milost”. Hana je jedno starinsko i jednostavno ime.

Kiki – ime koje asocira na razigranost, veselost, vedar karakter. Kiki je pas koji nema mira – zato uvek treba da obratite pažnju na to kakav je karakter psa pre nego što ga imenujete.

Luna – verovatno znate za bar jednu kucu čije je ime Luna. To je vrlo popularno ime na našim prostorima, ali i veoma lepo. Luna je elegantno ime, potiče od antičke boginje meseca.

Lesi – ovo ime je postalo veoma popularno sa knjigom “Lesi se vraća kući” i istoimenim filmom. Lesi je škotski ovčar i ovo ime je toliko postalo poznato, da neki kažu “Lesi”, misleći na rasu škotski ovčar.

Lara – još jedno zvučno, žensko ime koje se neretko daje psima. Intuitivno ćete osetiti da li neko ima odgovara vašem psu.

Mona – na irskom jeziku mona znači “aristokratski” ili “bogato”, dok je na italijanskom Mona skraćeno od “Madona”. Ovo ime je za elegantnu i umiljatu kucu.

Mila – još jedno ime koje zvuči kao tepanje i koje se daje devojčicama, ali je i lepo ime za ljubimce. Ime je kratko i nežno, a nastalo je od naše reči “milina”.

Nora – da li ste znali da ime Nora potiče od anglo-germanske reči Honora, što znači čast. Nora je lepo žensko ime za pse, koje će veoma lepo odgovarati i manjim i velikim psima.

LAJAO je na scene u filmu i bio je veoma HRABAR, sve dok se u kadru nije pojavio on! (VIDEO)

Roksi – slično muškoj verziji “Reks”, Roksi spada u jedno od najpopularnijih i najlepših imena za pse, koje se relativno često koristi kod nas.

Tara – naše ime, po našoj planini. Tara je nežno, a istovremeno zvučno ime.

pas
foto: Profimedia

Muška imena za pse

Primetićete da muška imena za pse zvuče sasvim drugačije, ona nisu nežna i imaju mnogo više slova koja grubo zvuče. Za razliku od ženskih imena, muška uglavnom zvuče više moćno i opasno… što je pomalo nepravedno, s obzirom na to da su i ženkice veoma dobri čuvari kuća.

No, da pređemo na imena za pse koja se kod nas najčešće koriste i koja su najlepša.

Astor – ime koje zvuči opasno i zaštitnički i nekako ide uz većeg psa, ali sasvim je uredu da date ovakvo ime i manjoj rasi ako vam se dopada.

Badi – jeste da je u pitanju američko ime, ali je kod nas prilično popularno, zbog filma “Badi pas košarkaš” u kome je glavni lik zlatni retriver.

Bole – domaće ime koje će vaš ljubimac sa lakoćom zapamtiti. Ovo su muška imena za pse koja su baš tipična za naše podneblje.

Bleki – u prevodu sa engleskog bleki znači crni, i kao što ime kaže obično se daje crnim psima. Domaća varijacija je Gari, što će biti naročito simpatično ako živite u Novom Sadu.

Crni – još jedan vrlo očigledan naziv za crnog psa. Zanimljivo je da imamo toliko imena za pse crne dlake, a za bele baš i ne postoje popularna imena, osim možda Beli.

Ćira – vrlo slatko ime, koje se može vezati za živahnog psa.

Čupko – postoji toliko čupavih rasa pasa, a i mešanaca i svakome će pristajati ime Čupko. Ime je simpatično, ali se nemojte čuditi ako vaš ljubimac bude imao problema da ga zapamti zbog previše slova.

Cezar – moćno ime koje nosi naziv prema rimskom državniku i vojskovođi i koji je svima poznata ličnost u istoriji.

Džeki – verovatno jedno od najčešćih imena za psa kod nas. Nije ni čudno što je toliko popularno jer je kratko i upečatljivo za pseće uši.

Džeri – još jedno kratko i vrlo popularno ime za ljubimca.

Đole – domaće ime, koje je nadimak i za muškarce. Neretko se dešava da se prepliću imena za ljude i za životinje, a ovo je jedan dobar primer.

Hektor – ako žlite da svom mezimcu date jedno moćno i zvučno ime, definitivno uzmite ovo u obzir.

Laki – tipično ime za psa, koje je prilično često kod nas, ali isto tako spada i u najlepša muška imena za pse. Smatra se da će vam ovo ime doneti sreću, jer upravo to i znači laki – luck (sreća).

Meda – ime meda se najčešće daje krupnijim psima sa puno krzna.

Mrvica – ovo je ime koje možete koristiti i sarkastično i dati ga velikom psu, nasmejaćete svakog kome kažete kako se zove, a možete ga dati i malom psu kao što je čivava.

Foto: Freepik/freepik

Oskar – upečatljivo ime, jeste duže za pseće uši, ali će ga pas lakše upamtiti zbog prisustva glasova K i R.

Reks – jedno od najćešćih imena za pse kod nas i verovatno znate za bar jednog psa koji se ovako zove.

Švrća – švrća zvuči kao ime za manjeg, nemirnog i slatkog psa, a imena za pse treba da opisuju kakav je njegov karakter.

Šapa – tipično ime za psa na koje će se pas brzo navići. No, postoji mali problem u vezi sa ovim imenom ako želite da dresirate svog psa zbog komande “šapa”, gde vam pas pruža šapu. Ali i to se da lako rešiti, prosto promenite u komandu “daj šapu”.

Vučko – vučjak je jedna od prelepih rasa koja izgledom podseća na vuka. Mnogima zbog toga izgleda opasno, ali ako se pravilno dresira ovo je veoma dobar i poslušan pas. Vučko se najčešće daje psima ove rase, ili još nekim rasama koje podsećaju izgledom na vuka.

Žuća – kao što i samo ime kaže, dobijaju ga uglavnom psi žute boje, bilo mešanci, zlatni retriveri ili bilo koji pas sa žutom bojom dlake.

Naravno, ne mora značiti da će vam se ova imena za pse dopasti i da će odgovarati vašem psu. Nekad je samo dovoljno da se zalgedate u njega i počnete da mu tepate i time ste ga već imenovali.

(Espreso / zamuskarce.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.