OVO IME UOPŠTE NIJE POPULARNO KOD NAS, A IMA BAŠ MOĆNO ZNAČENJE: Ona koja je sveta ili uzvišena
Beba, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

OVO IME UOPŠTE NIJE POPULARNO KOD NAS, A IMA BAŠ MOĆNO ZNAČENJE: Ona koja je sveta ili uzvišena

Ime je popularno u Iraku i Iranu, kao i u Turskoj, Azerbejdžanu, te i u Indiji, SAD i u nekim islamskim zemljama

Objavljeno:

Iako je žensko lično ime Sumeja kod nas veoma retko i daje se samo u Bosni i Hercegovini, dok se u našoj zemlji i u regionu može sresti sporadično.

Popularno je u muslimanskim zemljama i na Bliskom Istoku, ovo ime je veoma lepog značenja, te će njegovo poreklo i tumačenje biti i u daljim redovima predstavljeni, sa ciljem da mu se možda tako i poveća popularnost u godinama koje slede, a u zemljama našeg regiona.

U nastavku pogledajmo kakvo je njegovo poreklo.

Poreklo ženskog vlastitog imena Sumeja

Po etimološkim teorijama, ime Sumeja je muslimanskog porekla, te potiče od islamskog imena „Sumayyah“, u bukvalnom prevodu „ona koja je sveta ili uzvišena“.

Naime, u Islamu je Sumeja bila poznata kao prva žena koja je pogubljena jer je primila islamsku veru, a ovo lično ime je najpopularnije u Bosni i Hercegovini već poslednjih deset godina, i kako će biti kasnije i navedeno, Sumeja ili Sumea je ime koje se pak nalazi u samom vrhu najdavanijih ličnih imena novorođenim devočicama.

Sada ćemo videti šta tačno znači ovo ime.

1 / 6 Foto: Profimedia

Šta znači ime Sumeja?

Pomenuto lično ime Sumeja, označava onu koja je „uzvišena i sveta“, te se pak u prenesenom značenju ovo ime obično može prevesti kao „ona koja je rođena za velika dela; ona koja je prava svetica; ona koju je Alah ili Bog poslao da čini dobra dela; ona koja je bezgrešna; ona koja se uvek izdiže iznad greha i pošasti; nevina; dobrota; bogoumilna; prosvećena; prosvetljenje; ona koja donosi spokoj i mir“.

Zastupljenost ženskog ličnog imena Sumeja u zemljama regiona

Osim u Bosni i Hercegovini, gde je ime Sumeja u prethodnoj kalendarskoj 2017. godini, bilo na 38. mestu među najdavanijih sto ženskih ličnih imena, ovo ime se pak ne nalazi na listama u „top 100“ ni u Srbiji, niti u Republici Srpskoj i u Republici Hrvatskoj, te se pretpostavlja da se daje samo sporadično u ovim zemljama.

Inače, ime Sumeja je popularno u Iraku i Iranu, kao i u Turskoj, Azerbejdžanu, te i u Indiji, SAD i u nekim islamskim zemljama, gde je ime vrlo „cenjeno i poštovano“, te se daje devojčicama iz porodica vrsnih vernika i onih koji su zaslužili od Alaha da se njihovoj deci ovo ime nadene.

(Espreso / Značenje imena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.