SRBI NEMAJU BLAGE VEZE DA LI IM JE U DŽEPU LAŽNA NOVČANICA ILI NE! Prevara vreba sve, proverite da li ste obmanuti
Ilustracija, Foto: Profimedia

prevare

SRBI NEMAJU BLAGE VEZE DA LI IM JE U DŽEPU LAŽNA NOVČANICA ILI NE! Prevara vreba sve, proverite da li ste obmanuti

Originalna novčanica je urađena od stoprocentnog pamuka, a falsifikovana je od papira koji je komercionalno dostupan

Objavljeno:

Najčešća falsifikovana dinarska novčanica je i dalje apoen od 2.000.

Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifkovanja i analizu novčanica i kovanog novca u sektoru za poslove s gotovinom NBS-a, za Pink kaže da je za pravljanje razlike iz između originalne i falsifikovane novčanice neophodno znati kako izgleda ona koja je prava.

- Te informacije se uvek mogu dobiti na sajtu centralne banke emitenta novca. Postoje tekstualna objašnjenja, fotografije i kratki filmovi o tome - ukazao je Jeremić govoreći za Pink.

- Kada pogledamo deo gde je vodeni žig vidi se da postoji bitna razlika između njih ukoliko se novčanica usmeri prema izvoru svetlosti. Na lažnoj novčanici je on preterano naglašen - objasnio je Jeremić.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zvuk se razlikuje

Kako je rekao, postoji i razlika u strukturi. Originalna novčanica je urađena od stoprocentnog pamuka, a falsifikovana je od papira koji je komercionalno dostupan.

- Zvuk te dve novčanice nije isti - istakao je on.

Oznaka vrednosti apoena menja boju

- Ima drugih zaštitnih elemenata. Na primer, nominalna oznaka vrednosti apoena ako novčanicu posmatramo pod različitim uglovima videćemo da se kod originala boja menja - dodao je Jeremić.

Kada je reč o dinarima, pronađeno 1.598 falsifikovanih novčanica. Najčešće se nalaze falsifikovane novčanice od 2.000 dinara.

- Ljudi nemaju razloga za strah. U odnosu na milion dinarskih novčanica u prometu 3,24 komada su falsifikati. Tako da je verovatnoća da se desi da dobijete falsifikovani novac veoma mala - rekao je Jeremić.

(Espreso, Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.