OVI SOJEVI KORONE DOMINIRAJU U SRBIJI! Posledice koje ostavljaju iza sebe mogu biti veoma opasne, OPREZNO!
Bolnica, Foto: RINA

PANDEMIJA

OVI SOJEVI KORONE DOMINIRAJU U SRBIJI! Posledice koje ostavljaju iza sebe mogu biti veoma opasne, OPREZNO!

Crveni korona alarm u Srbiji je ponovo upaljen.

Objavljeno: 08:36h

Epidemijska situacija u zemlji se komplikuje. Od blizu 8.000 testiranih, gotovo polovina građana dobila je pozitivan rezultat testa. U porastu su i drugi epidemijski brojevi poput broja pacijenata na respiratoru, na bolničkom lečenju, broj preminulih od kovida 19.

Uočava se blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje. Pozitivno je od 15 do 20 odsto testirane dece.Stručnjaci smatraju da je zdravstveni sistem u Srbiji u poslednje dve godine pokazao jačinu, te da će on sigurno izdržati i ovaj talas.

Doc. dr Verica Jovanović,direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut i prof.dr Dušan Popadić, imunolog i član Nacionalnog veća za imunizaciju, gostovali su u jutarnjem programu gde su se osvrnuli na trenutnu kovid situaciju.

1 / 6 Foto: Kineski radio Internacional

- Trenutno u Srbiji dominiraju BA.4 i BA.5. To su sojevi koji imaju veliki kapacitet za širenje. Ne bi ih nazvao blagima. Daju manju smrtnost i manji broj težih kliničkih slika, ali se veoma lako šire i imaju veliki epidemiski potencijal - rekao je Popadić.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.