OVO NIKADA NE SMETE RADITI KADA VAS NAPADNE PAS: Evo kako da se ponašate DA IZBEGNETE HAOS
Ilustracija, Foto: Profimedia / Google Earth

važno je znati

OVO NIKADA NE SMETE RADITI KADA VAS NAPADNE PAS: Evo kako da se ponašate DA IZBEGNETE HAOS

Šta ako sretnete psa bez vlasnika koji reži i sprema se za napad, a nemate gde da pobegnete?

Objavljeno:

Ugriz psa je stresan događaj koji može dovesti do razvoja kinofobije ili straha od pasa. Kako se ponašati u slučaju napada psa i šta učiniti kako bi se izbegla slična situacija u budućnosti?

Držanje distance

Ako je pas iza ograde ili na povocu, napad i samim tim bolan ugriz psa mogu se vrlo lako izbeći – samo držanjem podalje distance od psa. Ni pod kojim uslovima ne smete prilaziti, maziti psa ili njegovo štene bez izričite saglasnosti vlasnika, prenosi Avaz.

1 / 3 Foto: Profimedia

Nažalost, ponekad čak ni ovaj pristanak ne garantuje da pas neće ugristi. Stoga, pre fizičkog kontakta sa psom, posmatrajte ga. Kako se ponaša? Da li je njegov stav opušten? Da li pokazuje znakove stresa, anksioznosti? Upamtite da sama činjenica da pas ne reži, ne laje i ne izlaže zube još nije poziv na interakciju!

Šta ako sretnete psa bez vlasnika koji reži i sprema se za napad, a nemate gde da pobegnete? Evo kako da postupite:

Ostanite mirni

– Lako je reći, ali … pre svega, ostanite mirni. Svaki vrisak, nasilno mahanje rukom i brzo trčanje (besmisleno, jer će vas pas ionako sustići, ako to zaista želi!) samo će dodatno stresirati psa i ubrzati napad.

– Ne gledajte psa u oči već kontrolišite situaciju krišom.

– Ne pravite nagle pokrete – pokušajte da se ne pomerate.

– Stanite bočno prema psu.

– Pažljivo stavite ruke iza potiljka tako da pokrije vaše lice – ako ne izbegnete napad, zaštiti ćete osetljive delove tela.

Ako pas ima priliku da pobegne, a vi ste svedok napada na nekoga, da biste zaustavili agresiju, možete napraviti iznenadan, glasan zvuk (npr. pištaljka, snažan udarac metalnim predmetom) ili, ako nema takva opcija, npr. nabacite na psa jaknu ili kaput sve što vam je pri ruci i na trenutak ćete zbuniti psa.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.