NAJBOGATIJE SRPSKO SELO GODINAMA ZVRJI PRAZNO: Lavovi na kapijama i bazeni su SAMO ZA SLIKANJE! (FOTO)
Foto: Youtube

TUŽNA PRIČA

NAJBOGATIJE SRPSKO SELO GODINAMA ZVRJI PRAZNO: Lavovi na kapijama i bazeni su SAMO ZA SLIKANJE! (FOTO)

Danas je ovo selo prepoznatljivo celoj Srbiji, ali i svetu

Objavljeno:

Za maleno srpsko selo Gomilica verovatno nikada ne biste čuli da njegova vrednost nije procenjena na preko milijardu evra! Iako na prvi pogled deluje kao mesto koje vrvi ljudi, njih nažalost u ovom seocetu ima najmanje. Sve ovo je trebalo zaraditi, pa su vlasnici odavno otišli put zapada. Ipak, svako ko prođe kroz Gomilice izvadi telefon kako bi snimio prizore koji se retko viđaju.

Celo naselje koje pripada opštini Vladimirci radi u Beču. Na kapiji svakog dvorca stoji ili labud, ili lav, ili grifon. Neki su išli toliko daleko da su na ulazu u dvorište stavljali imena unučadi koja dolaze tek na nekoliko dana tokom leta. Do tada, dvorci uglavnom skupljaju prašinu i služe za fotkanje ljudima koji slučajno tuda naiđu.

Danas je ovo selo prepoznatljivo celoj Srbiji, ali i svetu jer radi se o jednom od najbogatijih i najkičastijih mesta koje ćete videti u našoj zemlji. U njemu uglavnom žive Romi gastarbajteri koji se u zavijač vraćaju leti, tokom godišnjeg odmora. Zato je Gomilica zapravo najbogatije naselje Roma na svetu.

1 / 3 Foto: Youtube

Emisija "Eksploziv" uradila je pre nekoliko godina prilog o ovom živopisnom selu, a evo šta kažu stanovnici.

Petar Đorđević (71) je od 50 godina svog radnog veka 40 proveo za volanom kamiona, i to radeći kao gastarbajter u Austriji. Otišao je sa prvim talasom iseljenika koji se dogodio šezdesetih godina prošlog veka. Petar od tog vremena živi u Beču. Zasnovao je široku porodicu i njih 40 sada svakog leta obiđu svoje velelepno imanje u Gomilici, i to na svega par nedelja.

- Svašta sam preživeo u životu a sve što sam imao uložio sam u ovu kuću - kaže Petar koji je među prvima otišao iz Titove Jugoslavije na Zapad. On je povukao nogu, a uskoro je celo selo pošlo za njim.

Godine su provodili u radu i samo radu, a svaki dinar štedeli da bi ulagali u kuće u svom rodnom kraju. Uskoro je počelo takmičenje među gastarbajterima iz Gomilice - ko će izgraditi veću i spektakularniju vilu?

- Kad komšija gradi dva sprata, mogu i ja tri. To je bilo pravo takmičenje - potvrđuje Prodan Pavlović, meštanin koji je takođe učestvovao u toj trci.

Mnogo je vila u kojima svako od članova brojne porodice nema jednu, već i dve ili po tri zasebne sobe. Tu su i bazeni, desetine soba, ogromna dvorišta, preskup nameštaj - i sve to za tih par nedelja koliko će porodica provesti u selu.

Kraj Gomilice je i Jazovnik, u kome je situacija još veličanstvenija. Tamo se većinsko stanovništvo sastoji od nekoliko generacija gastarbajtera pa se meštani Gomilica i Jazovnika u šali hvale time da njihova dva sela vrede milijardu dolara, a pitanje je koliko je to zaista šala jer većina ljudi nema predstavu koliko su novca uložili u svoje vile.

- Kada bih to pretvorio u aktuelnu valutu, računica bi verovatno bila oko milion evra. Ja sam sada uvek ovde jer sam u penziji, a deca svrate po nedelju dana svakog leta, kada krenu na more - kaže Petar Đorđević (71), dodajući i da on i supruga uglavnom ne stignu ni da otvore i zatvore prozore u jednom danu. Tu je još i činjenica da na tolikoj kućerini stalno morate nešto da popravljate.

I Verica Jovanović ističe da godišnje provede u kući tri nedelje, a te tri nedelje potroši uređujući kuću.

- U tome mi prođe odmor, ali tako je to. Ako želiš nešto da imaš, moraš tako - kaže. Posle tog "odmora" vraća se u Beč da radi. U Beču je podstanar, a u selu je čeka njena vila.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.