DA LI DETE TREBA VODITI NA SRPSKU SAHRANU! Odgovor je jasan
Ilustracija, Foto: Stefan Kojić

važno

DA LI DETE TREBA VODITI NA SRPSKU SAHRANU! Odgovor je jasan

Morate da pomognete svom detetu u donošenju odluke

Objavljeno:

Kada je u pitanju smrt bliskog člana porodice, mnogi roditelji ne znaju koja je ispravna odluka – da li dete treba da vode na srpsku sahranu ili, ipak, ne?

Pri donošenju takve odluke treba da uzmete u obzir nekoliko stvari: emotivnu zrelost deteta, kao i bliskost sa preminulom osobom.

Dečiji psiholog dala je nekoliko saveta, kako da raoditelji postupe kada se nađu u ovakvoj situaciji.

Mala deca

Sasvim mala deca ili bebe neće razumeti sam događaj i pametnije bi bilo da ih ne vodite sa sobom. Kada su u pitanju malo starija deca koja su svesna smrti bliske osobe, neophodno je pre sahrane porazgovarati sa njima.

– Deci predškolskog uzrasta će sahrana brzo dosaditi, zato treba da budete spremni da ih odvedete kada primetite promenu ponašanja – rekla je ona.

Deca predškolskog uzrasta

Deca počinju da razumeju koncept smrti između treće i šeste godine. Ipak, u tom uzrastu često ne shvate da je smrt krajna, te se desi da upitaju kada će se preminula osoba “vratiti”.

Čak i da vide osobu u kovčegu na sahrani, neće razumeti u potpunosti šta se dešava. Dečiji psiholog vas savetuje da ne vodite dete na sahranu samo da bi bolje razumelo koncept smrti. Njih to samo može da uplaši ili zbuni.

– Videti leš voljene osobe može biti vrlo zastrašujuće. Ne bi trebalo da prisiljavate decu da priđu otvorenom kovčegu – upozorila je.

Deca školskog uzrasta

Oko sedme godine deca shvate trajnost smrti. Dete u školskom uzrastu je dovoljno veliko da prisustvuje sahrani ako želi. Markam savetuje roditeljima da daju detetu izbor da li želi da prisustvuje ili ne.

Kada sretnu prijatelje ili porodicu na sahrani, to nekoj deci može biti izvor utehe. Kada bi dete ostalo samo kod kuće, verovatno bi se osećalo usamljeno ili ogorčeno što ne može da prisustvuje sahrani.

Tinejdžeri

Tinejdžeri su dovoljno zreli da prisustvuju sahrani, ali u nekim se slučajevima može desiti da odustanu od odlaska. Deci u pubertetu teško pada da pokažu svoje emocije pred drugima, zato ih može uplašiti pomisao na to da pred porodicom plaču.

Obavezno popričajte sa svojim detetom o stvarnim razlozima zbog kojih ne želi da ide i objasnite mu da sahrana može uticati dobro na njihove zbunjene emocije.

Pomozite detetu da donese odluku

Nije dovoljno samo pitati dete da li želi da prisustvuje sahrani. Morate da pomognete svom detetu u donošenju odluke, a to možete da uradite na nekoliko načina. Objasnite mu šta će se tačno dešavati.

Ako je u pitanju sahrana osobe koja je druge veroispovesti, morate mu malo objasniti i različite običaje, naravno, primereno uzrastu vašeg deteta.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.