RODITELJI U IVANJIČKIM SELIMA U STRAHU: Strepe da će im se UGASITI ŠKOLE i da će decu morati DA ŠALJU U GRAD!
Škola, Foto: RINA

LOŠA SITUACIJA

RODITELJI U IVANJIČKIM SELIMA U STRAHU: Strepe da će im se UGASITI ŠKOLE i da će decu morati DA ŠALJU U GRAD!

„Odgovorno tvrdim da ni roditelji, a ni mi nastavnici nismo pristalice novog Zakona", kaže nastavnica

Objavljeno:

Meštani planinskih sela u šoku i strahu su dočekali vest da im se najverovatnije usvajanjem novog Zakona o racionalizaciji zatvaraju škole. Roditelji će biti, kako kažu, primorani da svoju decu upisuju u gradske i prigradske škole smatrajući da su kombinovanim odeljenjima uskraćeni za kvalitet nastave. Zakon se odnosi na odeljenja koja imaju manje od deset učenika, a na teritoriji Ivanjice ove godine ugrožene su obrazovne ustanove u selima Bratljevo, Kovilje, Međurečje i Katići, a već narednih Kušići i Devići.

„Odgovorno tvrdim da ni roditelji, a ni mi nastavnici nismo pristalice novog Zakona, te da zahtevamo strogo opovrgavanje. Sa ponosom ističem da smo svi jedinstveni, a i da su nastavnici i direktor naše škole, roditelji naših učenika i predsednici naših sindikata uvideli nadolazeću pretnju. U pitanju je kršenje osnovnog i po rođenju stečenog ljudskog, dečijeg prava na neometano i kvalitetno obrazovanje i tvrdimo da i kvalitet nastave koja bi se sprovodila”, kazala je za RINU Aleksandra Ćurčić, Aleksandra Ćurčić, nastavanik Engleskog jezika i licencirani omladinski radnik za liderstvo i omladinski razvoj i rad u zajednici.

Škola
foto: RINA

Ona je istakla da su spremni i da odbiju da realizuju takav vid nastave, jer već poučena iskustvom iz nižih razreda zna do kakvog nezadovoljstava i zbunjenosti može doći.

„Ne želim da direktno učestvujem u procesu diskriminacije bilo kakve vrste, posebno ne nad učenicima. Verujem da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja previdelo stravične posledice ovog Zakona, nadolazeće tehnološke viškove ili značajan gubitak radnog angažovanja i indirektno gašenje ugroženih seoskih škola, mogu slobodno da kažem sela. Moram i da naglasim da ovaj Zakon stupa na snagu na celoj teritoriji Srbije, ne samo u Ivanjici, ne samo u Moravičkom okrugu”zaključila je Aleksandra Ćurčić.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.