Ovo je pravi RAJ NA ZEMLJI: Da li ste čuli za ovu klisuru?
Milivska klisura, Foto: RINA

Prirodno blago

Ovo je pravi RAJ NA ZEMLJI: Da li ste čuli za ovu klisuru?

Čuva blago iz 15. veka i predivno izletište kom se vraća svako ko ga jednom poseti

Objavljeno:

Iza sela Miliva, udaljeno 5 kilometra od Despotovca, nalazi se jedno od najlepših izletišta u Srbiji – Milivska klisura.

Milivska klisura čuva blago iz 15. veka i predivno izletište kom se vraća svako ko ga jednom poseti.

U klisuri je izvor reke Milive koja izvire ispod stene, protiče kroz klisuru, dalje kroz selo i uliva se u reku Resavu.

Reka Resava sa svojim kanjonima, kotlinama i pećinama: Živopisni raj koji ne smete propustiti da doživite u Srbiji.

Izletište je lepo uređeno, izgrađeno je nekoliko mostića preko reke, postavljene su drvene klupe, izgrađen je konak sa velikom pokrivenom terasom za one prilike kada je kišovito. Iza konaka se nalazi pećina koja je prohodna nekih desetak metara.

Između konaka i pećine se nalazi izvor reke Milive; jasno se vidi kako iz zemlje izbija voda i otiče dalje niz korito reke. Na brdu iznad je sagrađena crkva pored koje se nalaze dva groba iz srednjeg veka. Lokalno stanovništvo smatra da je ovde bio manastir Miliva po kom je selo dobilo ime.

Pored crkve je malo fudbalsko igralište. U izletištu je puno drveća tako da preko leta ima puno mesta sa hladom. Ovaj ambijent meštani koriste za održavanje lokalnih manifestacija.

U promociju svog zavičaja i ovog svojevrsnog raja na zemlji uključio se i bračni par Nešić. Ljiljana i Milan, iz Milive kod Despotovca, svoju deviznu ušteđevinu uložili su u renoviranje kuće Milanovog oca Miloša kako bi mogli da je koriste za iznajmljivanje turistima koji žele da od užurbane svakodnevice pobegnu u bogougodni mir.

Kućica u šumi, u Milivskoj klisuri obgrljena granama drveća, okrečena i renovirana spremno čeka goste. Turistima je na raspolaganju cela kuća od 55 kvadrata, šetalište pored reke Milivke od četrdesetak ari, šuma, mesto za roštiljanje, nekoliko mesta sa stolovima i stolicama, kao i klupicama. Ako im dosadi tišina, gosti mogu da obiđu Milivsku klisuru, u kojoj su pećina, Crkva Ognjene Marije i izvor reke Milivke, ali i manastir Manasiju, Resavsku pećinu, izletište Lisine i ostale čari despotovačkog i resavskog kraja.

Milivska klisura, Klisura
foto: Print Screen Youtube

Kako do Milivske klisure?

Kada od centra Despotovca krenete prema Svilajncu, prvo mesto na koje naiđete je Miliva, ono je spojeno sa Despotovcem. Naići će te na stovarište Brest promet, odatle skrećete desno pored stovarišta i idete pravo do centra sela. U centru sela se nalazi crkva i odmah posle crkve je ulica desno gde se skreće, a tu je i plavi putokaz na kom piše KLISURA. Vozite tim putem pravo i na raskrsnicama pratite plave putokaze na kojima piše KLISURA. Put je uzan i krivudav pa je oprez pri vožnji obavezan. Na kraju sela prestaje asfalt i posle par stotina metara makadama stižete u izletište Milivska klisura. Na ulazu vas dočekuje drveni znak IZLETIŠTE MILIVSKA KLISURA.

(Espreso/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.