HOROR SNIMAK POROĐAJA U SRPSKOM PORODILIŠTU OŠAMARIO NACIJU! Ceca Bojković otkrila ISTINU! (VIDEO)
ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/bgcentar

JEZIVO

HOROR SNIMAK POROĐAJA U SRPSKOM PORODILIŠTU OŠAMARIO NACIJU! Ceca Bojković otkrila ISTINU! (VIDEO)

U komentarima ispod objavljenih materijala Beogradskog centra za ljudska prava na društvenoj mreži Tviter imali smo priliku da pročitamo komentare gde je javnost, u najmanju ruku, iznenađena tretmanom koji žene doživljavaju i kroz šta sve moraju da prolaze

Objavljeno:

Beogradski centar za ljudska prava objavio je video koji opisuje kroz šta prolaze žene u Srbiji prilikom indukovanog pobačaja. U videu se prikazuju iskustva više žena koje su javno istupile i podelile nehumani tretman koji su, doživele u srpskim porodilištima.

„Kako one kažu, morale su da potpuno same, bez nadzora lekara, da dožive i prođu traumatično iskustvo indukovanog pobačaja“, govori Svetlana Ceca Bojković, glumica koja je takođe učestvovala u produkciji videa.

U komentarima ispod objavljenih materijala Beogradskog centra za ljudska prava na društvenoj mreži Tviter imali smo priliku da pročitamo komentare gde je javnost, u najmanju ruku, iznenađena tretmanom koji žene doživljavaju i kroz šta sve moraju da prolaze.

Iskustva lede krv u venama

Mnogi su odvojili vreme da podele svoja iskustva.

- Prošla sam to tako da mi je jasno ko dan šta se dešava. Nigde nikog sama uplašena, zbunjena, tužna. I posle 23 godine se sećam svega. Pretužno!

- Zetovoj sestri beba umrla u stomaku dve nedelje pred termin, dali joj lavor da se sama porodi ovako isto. Kao da je životinja.

- Kao da ste po mom iskustvu snimili. Sve sam to preživela i ja.

- Ovo je istina, surova... zbog komada posteljice koji mi je ostao posle rođenja zdrave bebe, vraili su me ponovo u bolnicu... To što sam tamo videla, na tom 1. spratu je strašno. Baš kao i u ovom filmu. Majke se porađaju same... u toaletu. Pomažu im žene koje su tu hospitalizovane. Bravo za vas, vreme je da se nešto promeni...

- Ne razumem. U frontu su to radili sa anestezijom i rade doktori (prošle godine). Mislim uklanjaju plod gde nema više srčanog otkucaja, kao na videu. Tešila sam jednu koja je to prošla. A opet pre 10-ak godina u bolnici prijateljica je prošla kao ova žena sa videa... abortus u toaletu. Tako da sam mislila da se to do sada promenilo... ali izgleda da nije tako i kako ti zapadne. Inače ovo je bukvalno horor.

- To što izbaciš nemoj da gledaš, zamotaj u čaršaf.

- Nažalost bila sam prisutna kada je žena prošla kroz apsolutno isti scenario kao u videu, ležala sa nama ostalim trudnicama u sobi bez lekarskog nadzora, prepuštena samoj sebi i nama kao jedinoj podršci, pre tri godine... Jezivo iskustvo.

- Ja sam prisustvovala dva puta u toku dve nedelje koliko sam lezala u bolnici. Ženama samo daju lopatu za wc i kažu mora tako da boli. Dok ne izbaci plod ne vode u salu. Žena je cele noći kukala, probudila ceo sprat, sestre spavale.

- Prošla '97. Čuvam UZ te trudnoće. Ni dan danas ne dođe juli da ne pomislim koliko bi godina imao, kako bi izgledao. Preživljen pakao ne zaboravljam. Imaš u kući jedno. Biće ih još. Rodila sam '98 (drugo dete), boli i dalje.

- Ležala sam dve nedelje na konzervativnoj ginekologiji i doživela da pored mene tri žene na ovaj način dožive pobačaj... Pored mene, krevet do mene. Toliko bolno da se ne može opisati. Boli i telo i duša.

- Da. Ovako se radi. Moja prijateljica, ostavljena da se sama porodi, je morala da skakuće niz stepenište jer njena mrtva beba nije mogla da " ispadne". Izvinjavam se na plastičnom opisu ali toliko je užasno.

Bonus video:

03:07

Espreso anketa: Zabrana abortusa u Srbiji?

(Espreso/Zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.