DA LI STE ČULI ZA MILENU RELJIN? Ona je ZVEZDA ritmičke gimnastike, a za Espreso je otkrila kako se PROBILA! VIDEO
Ilustracija, Foto: GK RITAM, Espreso

SVAKA ČAST!

DA LI STE ČULI ZA MILENU RELJIN? Ona je ZVEZDA ritmičke gimnastike, a za Espreso je otkrila kako se PROBILA! VIDEO

Naša sagovornica ističe brojne prednosti ritmičke gimnastike, kao što su pravilno držanje i hodanje i razvijanje zdrave navike da je sport deo života...

Objavljeno: 21:24h

Nepravedno skrajnut u moru drugih, popularnijih, zahvaljujući istaknutim sportskim radnicima i zainteresovanim devojčicama, jedan od najlepših sportova za pripadnice ženskog pola traje i opstaje u Srbiji.

Čar ovog timskog ili pojedinačnog sporta krije se u kombinovanju klasične gimnastike, baleta i plesa.

Takmičari izvode izazovne tačke koje zahtevaju fizičku koordinaciju, fleksibilnost i ravnotežu, sa puno baletskih i plesnih elemenata, uz pratnju muzike.

Ekipa portala Espreso prisustvovala je jednom treningu ritmičke gimnastike kroz čiju prošlost, sadašnjost i budućnost nas je provela legendardna Milena Reljin, naša je najbolja ritmičarka i trener Gimnastičkog kluba "Ritam".

Milena nam je potvrdila da je istorijat ritmičke gimnastike na našim prostorima impozantan i da je sve počelo još na prvom Svetskom prvenstvu 1963. godine koje je održano u Budimpešti.

Imali smo odmah predstavnice i to iz Srbije na velikim takmičenjima. Rezultatsko, najuspešnije doba su bile osamdesete. Tada smo imali predstavnice na Olimpijskim igrama, na finalima svetskih i evropskih prvenstava. Onda, naravno, devedesetih dolazi do krize, kako u celom društvu tako i u sportu, ističe Milena.

Milena Reljin
Milena Reljinfoto: Espreso

Ritmička gimnastika u Srbiji jedva je prebrodila taj period, a naša sagovornica posebno priznanje odaje Ivi Zimonjić koja je i u takvo krizno doba uspevala da bude zapažena sa svojim rezultatima na međunarodnoj sceni i da osvoji 7. mesto na Svetskim igrama mladih u Moskvi 1998. godine.

Početak 21. veka uneo je dašak nade i u ovaj sport za koji se počelo interesovati sve više devojčica. Gimnastički klub "Ritam" iz Zemuna izuzetno je zaslužan za promociju ovog sporta na teritoriji cele naše zemlje.

- U trenutku kada smo mi osnovani 2002. godine imali smo tri ili četiri kluba koja su tada postojala. Danas u Gimnastičkom savezu Srbije postoji više od 35 klubova. Imamo određene nivoe takmičenja gde devojčice koje krenu i uđu u ovaj naš lepi sport veoma brzo mogu već i da se negde odgledaju na takmičenju. To se zove "C program grupnih vežbi", onda imamo B i A program, zatim i individualni program, navodi Milena i dodaje da su napravlili širok spektar nivoa takmičenja da sve devojčice koje uđu u ovaj sport tu i ostanu.

Trening u sali 'Pinki'
Trening u sali "Pinki"foto: Espreso

Naša sagovornica ističe brojne prednosti ritmičke gimnastike, kao što su pravilno držanje i hodanje i razvijanje zdrave navike da je sport deo života.

- Gimnastika je bazični sport. Imali smo i slučajeve gde su devojčice koje su posle prešle na neki drugi sport postale i reprezentativke, kaže naša sagovornica.

Što se tiče finansijske strane, ovaj sport u Srbiji je u nezavidnoj poziciji, a kako Milena navodi, upravo je to razlog nemogućnosti takmičenja na svetskim kupovima, grand pri turnirima ...

Ipak, uprkos takvim poteškoćama ovaj klub važi za rasadnik mladih talenata, a mnoge devojčice koje ovde treniraju brane i boje naše zemlje na velikim takmičenjima.

Tajna uspeha kluba, prema Mileninim rečima, leži u timu i ljubavi prema ritmičkoj gimnastici.

- Tajna je u divnim trenerima koji čine ovaj klub, dobroj organizaciji, posvećenosti onome što radimo. U našem klubu postoji deset punktova gde mi sprovodimo naše treninge, a na svakom od tih punktova su naši licencirani treneri. Među njima su ili bivše ritmičarke ili devojke koje su završile obuku ili devojke koje su završile fakultet Sporta i fizičkog vaspitanja. Rad svih trenera GK "Ritam" najbolje se vidi na priredbama koje se održavaju dva puta godišnje kada sva deca učestvuju, kao i u junu na priredbi "Ritam Beogradu" gde nastupa oko 400 devojčica, ističe sagovornica.

Maša Tošić, juniorka našeg kluba, predstavljala je Srbiju na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu, u Izraelu, koje je održano u periodu od 15. do 19. juna.

Veliko takmičenje i razultati

Na Evropskom prvenstvu, koje je u junu održano u Izraelu, za reprezentaciju Srbije su nastupile Maša Tošić, Andrijana Blažić i Nikolina Leković, sve tri članice GK "Ritam". Njihova trenerica ne krije oduševljenje i ističe da je izuzetno ponosna na njih.

- Nije bilo ni malo lako, pogotovo našoj juniorki Maši Tošić koja je jedna od retkih juniorki koja je radila sva četiri rekvizita. Ona je pokazala dobru formu, skoncentrisanost. Naše dve seniorke Nikolina Leković i Andrijana Blažić su isto imale dobre nastupe na Evropskom prvenstvu. Sudkinje i treneri iz drugih država su čestitali i pohvalili vidan napredak srpskih ritmičarki, navodi naša sagovornica.

Prvenstvo u Izraelu za Andrijanu je bio veliki izazov s obzirom na to da je imala povredu koja joj je otežavala takmičenje.

- Bilo je jako lepo. Ovo mi je povratna sezona pošto sam se prošle godine krajem novembra povredila, tako da sam se ove cele sezone ustvari vraćala u formu. Ovo mi je bilo peto Evropsko prvenstvo. Imala sam tri vežbe bez greške, u jednoj je bilo malo grešaka ali sve u svemu lepi su utisci, navodi Andrijana Blažić.

Andrijana Blažić
Andrijana Blažićfoto: Espreso

Ritmička gimnastika isključivo ženski sport, ali ne svuda

Ritmička gimnastika je potpuno ženski sport, samo u Japanu postoje takmičenja „Tošu“ za muške ritmičke gimnastičare. Ovaj sport okuplja oko 2,000 sportista u Japanu, ali nije deo Međunarodne federacije za ritmičku gimnastiku i nije zastupljen na Olimpijskim igrama.

- Generalno ovaj sport je prepoznat kao sport za žensku populaciju. Međutim, postoje zemlje u kojima je zastupljena muška ritmička gimnastika i tu postoje razni pravci. Više od 30 godina u Japanu se takmiče muškarci koja je po meni najbliža tom nekom vidu muške ritmičke gimnastike, jer je spoj sportske gimnastike sa modifikovanim rekvizitima uz muziku. Tako da to izgleda interesantno. U Španiji se već godinama muškarci takmiče i sa devojkama. Rusija je nedavno odrganizovala i prvo Prvenstvo Rusije za mušku gimnastiku. Dok to Svetska gimnastička federacija ne ustanovi, mi se ovde bavimo samo devojčicama. Za sada je tako, videćemo. Pretpostavljam da će to doći, ističe Milena za Espreso.

1 / 4 Foto: Espreso

Zašto baš ritmička gimnastika?

Na kraju ovog prijatnog druženja naša sagovornica je istakla da ritmička gimnastika ima brojne prednosti za pravilan rast i razvoj devojčica i pozvala sve zainteresovane da im se pridruže.

- Ovaj sport je prilagođen dobrom i pravilnom razvoju ženskog tela. Često nam i fizijatri šalju devojčice zbog skolioza i svega onog što prouzrokuje današnji način života, sedenje pogotovo. Sport je nešto što zaista preporučujem i sve devojčice treba da na neki način prođu kroz ovaj naš lepi sport, a da li će se zadržati ostaje da se vidi. Sve zavisi i od njihovih želja, izbora... Pronađite klub za ritmičku gimnastiku i krenite na ovaj lepi sport, ističe Milena Reljin za Espreso.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.