POZNATI SRPSKI METEROLOG PROGOVORIO O NEOBIČNOJ POJAVI OVOG LETA: Dok Lucifer hara našom zemljom, dešava se i OVO
Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

KO BI REKAO

POZNATI SRPSKI METEROLOG PROGOVORIO O NEOBIČNOJ POJAVI OVOG LETA: Dok Lucifer hara našom zemljom, dešava se i OVO

- Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35°C

Objavljeno:

Toplotni talas obara temperaturne rekorde na zapadu i severozapadu Evrope, a narednih dana zahvatice i Srbiju, ali u nešto blažem obliku nego zapad Evrope, tako da se i pored veoma visokih temperatura, ne očekuju obaranja temperaturnih rekorda, poručuje meteorolog Đorđe Đurić.

Iako će temperature u narednom periodu u Srbiji biti vrlo visoke, za sada ne postoji opasnost od temperaturnih rekoda, koji su zabeleženi 2007. godine kada je u Smerevskoj Palanci mereno 44,9°C, a u Beogradu rekordnih 43,6°C.

Đurić za "Blic" kaže da se prethodnih dana nad istočnom Evropom, tačnije nad Belorusijom, Rusijom i Ukrajinom, nalazio visinski ciklon, koji nad ovim predelima i dalje uslovljava kišovito i više jesenje vreme, a svežija vazdušna masa prodrla je i do Srbije, pa su temperature bile veoma ugodne i prijatne, a noći i hladne, uz vrednosti u mnogim predelima i ispod 10°C.

- Tome se bliži kraj, jer već od danas Srbiju će zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa zapada, pa se već u sredu očekuju temperature od 32 do 36°C, u Beogradu do 34°C - kaže Đorđe Đurić.

Đorđe Đurić
foto: TV PINK PRINTSCREEN

Napominje da je interesatna situacija što će nam vrela vazdušna masa stići sa severozapada i zapada Evrope preko centralne Evrope, a u najvećem broju slučaja sa tog područja nam stiže svežija vazdušna masa.

Iako će nam vrela vazdušna masa stići sa severozapada Evrope, njeno izvorišno područje su Sahara i sever Afrike i sa tog područja ova vrela vazdušna masa prošle sedmice stigla je na Pirinejsko poluostrvo, a potom u prednjem delu visinskog ciklona, koji se premeštao sa Atlantika preko Biskajskog zaliva ka Britanskim ostrvima, ova vrela vazdušna masa se u prednjem delu ciklona premestila sa Pirinejskog poluostrva preko zapadne Evrope do severozapada Evrope i Britanskih ostrva.

Do tog područja od danas počinje da pristiže svežija vazdušna masa sa Atlantika, a vreo talas visisnski strujama pomera se ka centralnoj Evropi, potom i ka našem području.

- Još vrelije biće u Srbiji od četvrtka, uz maksimalne temperature preko 35°C, a u subotu ponegde i do 40°C. Nakon što smo imali veoma ugodne, ponegde i hladne noći, uz temperature i ispod 10°C, narednih dana i noći će biti veoma tople, a u Beogradu i u mnogim predelima na severu i tropske, jer se minimalne temperature neće spuštati noći ispod 20°C, neretko i ispod 25°C - kaže meteorolog.

Usled delovanja anticklona narednih dana biće vedro i bez oblaka. U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju i preko ostalih predela Srbije preći će veoma oslabljeni hladni front, koji će se svojom glavnom kretati dosta severnije.

U Srbiji neće biti izražen u vidu padavina, jer se tek lokalno očekuje redak pljusak sa grmljavinom, već u vidu toga što će jugoistočni vetar biti u skretanju na severozapadni, po prodor hladnog fronta biće i veoma jak i po tome što će temperatura biti u padu za oko tri do pet stepeni, pa se u nedelju i u ponedeljak očekuju maksimalne temeprature od 33°C na zapadu do 37°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 34-35°C.

Vrućina, Toplota, Beograd, Podne, Topli dani u Beogradu, Rashlađivanje, Toplotni udar, Leto
foto: Aleksandra Čolić

Prema trenutnim prognozama, uticaj anticklona očekuje se u Srbiji sve do kraja jula, pa i početkom avgusta, što će uslovljavati uglavnom vedro i stabilno vreme, a blaga osvežnja očekuju se tek uz prodore veoma oslabljenih hladnih frontova, koji bi nešto izraženiji kratkotrajno mogao biti oko 28. jula.

-Ušli smo u za sada najtopliji i najstabilniji deo leta, koji će se odlikovati veoma toplim i veoma sušnim vremenom. Kako je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od 27 do 30°C, one će u narednom periodu neretko biti i za sedam do 10 stepeni više od proseka. Ovakvo vreme veoma nepovoljno će uticati po poljoprivredne i ratarske kulture, naročito u onim predelima gde već preovladava katastrpfalna suša, a to su delovi Vojvodine - kaže Đurić.

Kada je reč o temperaturama, očekuju se vrednosti koje su se dešavale i u prošlosti, tako da ne treba paničiti, već se prilagoditi datim vremenskim uslovima i smanjiti aktivnosti na otvorenom na minimum u najtoplijem delu dana. Kako se očekuju i veoma visoke vrednosti UV zračenja, ne treba se izlagati suncu duže bez adekvatne zaštite.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.