SVI HOĆE LAKO DO DIPLOME, MISLE DA NAUKU NE MOGU DA UNOVČE: Luka nam je objasnio ŠTA SVE MOŽETE KAD ZAVRŠITE FIZIKU
Fizika, Foto: Printscreen/http://www.ff.bg.ac.rs/, Stefan Jokić, Wikipedia, Zorana Jevtić

sve manje naučnika

SVI HOĆE LAKO DO DIPLOME, MISLE DA NAUKU NE MOGU DA UNOVČE: Luka nam je objasnio ŠTA SVE MOŽETE KAD ZAVRŠITE FIZIKU

Svesni malog odziva za studije na ovom fakultetu, profesori već godinama intenzivno rade na popularizaciji nauke

Objavljeno:

Upisni rok za brucoše za školsku godinu 2022/2023. doneo je mnogo iznenađenja.

Na nekim fakultetima zabeležena rekordna navala, pa se za jedno mesto borilo i deset svršenih maturanata, neke visokobrazovane institucije nisu mogli da upišu studente čak iako je bilo vrlo lako upasti na budžet.

Najveći broj prijavljenih bilo je na Fakultetu organizacionih naukama, Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, kao i na smeru psihologija na Filozofskom falutetu gde se ove godine čak petoro prijavljenih borilo za jedno mesto, dok su nekad prestižni fakulteti kao što su Fizički i Učiteljski imali velikih problema da popune kvote.

Ilustracija
Ilustracija foto: Stefan Jokić

Istraživač na Fizičkom fakultetu Luka Rajačić objasnio nam je zašto je zainteresovanost za ovaj fakultet opala poslednjih nekoliko godina.

“Odziv za upis na ovaj fakultet psolednjih par godina manji je u odnosu na druge fakultete, ali zabluda je misliti da Fizički fakultet nije prespektivan. Većina maturanata se plaši i izbegava teške i apstraktne stvari. Biraju usmerenja kojima se lako može doći do novca, a još lakše do diplome”, objasnio je za Espreso Luka Rajačić.

Svesni malog odziva za studije na Fizičkom fakultetu, profesori već godinama intenzivno rade na popularizaciji nauke. Posećuju škole u Srbiji i pokušavaju da učenicima predoče nauku na zanimljiv način.

Amfiteatar
foto: Profimedia

“Fakultet se godinama maksimalno trudi da privuče učenike da upišu kod nas studije. Većina je ubeđena da je Fizika jedna uska oblast te žive u zabludi da će nakon diplomiranja predavati fiziku u školama. A u stvari nakon završetka studija možete raditi u istraživačkim i naučnim organizacijama, institutima, laboratorijama, israživačkim centrim i slično. A pored toga, znanje stečeno na Fizičkom fakultetu može se dosta primeniti na neke druge oblasti i nauke. Pored fizike, naši studenti imaju mogućnost zaposlenja i u oblastima ekonomije, geonakuke, biologije, biofizike, i tako dalje..”, objasnio nam je naš sagovornik.

On je za Espreso rekao da se u prvom upisnom roku prijavilo 69 kandidata, a da se na prijemnom ispitu pojavilo njih 66, upisalo je još manje od tog broja.

Fizički fakultet
foto: Printscreen/http://www.ff.bg.ac.rs/

Na fakultetu postoji 4 smera: Nastavni ili opšti smer posle kog možete raditi u prosveti, Eksperimentalna i teorijska fizika, Primenjena i kompjuterska fizika i Meteorologija.

“Kako se u prvom upisnom roku ne popuni broj, fakultet uglavnom organizuje još dva upisna roka, ali nažalost I nakon trećeg upisnog roka ostanu mesta, pa čak i budžetskih. Najveća je zainteresovanost za B smer, to jest eksperimentalnu i teorijsku fiziku, dok ostala 3 smera beleže sve manje upisanih godinama unazad” dodao je Luka Rajačić.

Takođe, na ovom fakultetu trenutno je najniža cena godine studija na celom Beogradskom Univerzitetu. Trenutno je cena godine samofinansirajućih studenata svega 60 hiljada dinara, dok na primer na nekim drugim fakultetima godina se kreće i do 240 hiljada dinara godišnje.

Studirati na Fizičkom fakultetu znači biti odgovoran, redovan, požrtvovan i vredan, jer fakultet uključuje dosta obimnih predavanja kao i laboratorije. Ipak, ako volite nauku i ako je fizika ono što vas zaista zanima, vama ta predavanja neće predstavljati veliki teret.

(Espreso / Jovana Vojinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.